Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hyllningarnas kväll

Med Simon Sjöstedt, Anders Hedén, Herbie, Åsa Bergh, Andreas Aarflot, Bosse Sandberg.

(Hissmofors Folkets hus)

Annons

Vi kniper några av de sista stolarna som står tätt, tätt i Hissmofors Folkets hus. Allan Edwall, med glimten i sina tecknade blyertsögon, blickar ut över rummet från sitt porträtt ovan scenen. Det är trettondag och traditionsenlig utdelning av hans stipendium. Ovanför vinterjackorna i kapprummet berättar inramade affischer om år av namnkunniga gästspel.

Kvällens värd Anders Hedén, som själv nyligen mottog LT:s kulturpris, bjuder på några av sina Edwall-favoriter där särskilt korthugget osentimentala "Du och jag" går rakt in i hjärtat. Inga förskönande omskrivningar för liv eller kärlek här inte.

– Det finns ingen tidigare visdiktare som har skrivit om kärlek på det sätt som Allan gjorde, säger Anders Hedén.

Duon Herbie, bestående av Erik Hellqvist på sax och Marcus Moberg på gitarr, går musikestetiskt gymnasium men ger ett moget intryck med sin folk- och världsmusikinspirerade jazz. De hyllar såväl thaipaviljongen i Ragunda som sax- och gitarrduon Norrland i sin musik som är rik på bilder och stämningar; jag ser morgondagg och tidiga dopp, hett te som precis börjat svalna i ett ombonat rum i vinterskymningen och få eller inga stråk av svärta.

"Äntligen!" var Rigmor Wassbergs känsla när hon och stipendiekommittén fick Simon Sjöstedts namn på bordet. För många år sedan fick hon höra honom spela gitarr i sitt kök

– Det var fantastiskt bra, han var på väg redan då, säger hon.

Nu bjuder han på countrydoftande låtar från sitt band Della Ridge, ett exotiskt smeknamn på Aspås där han har sina rötter.

– Jag har skrivit många låtar om hemlängtan, berättar stipendiaten som nu går Musikhögskolan i Stockholm.

Kvällen avslutas med Arnljotregissören Åsa Berghs "Jävla mansfôlk", en personligt hållen hyllning till Monica Zetterlund. De har sitt värmländska ursprung gemensamt och har båda gjort rollen Ulrika från Västergöl. Åsa Bergh i Kristina från Duvemåla och Monica Zetterlund i filmatiseringen av Mobergs böcker. Skickliga musikerna Bosse Sandberg på träblås och Andreas Aarflot på klaviatur kompar genom en sångskatt som avslutas i ett mäktigt crescendo. Ett förtätat ögonblick i ett litet Folkets hus i en bruksort under vinterhimlen.