Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till spelmansmusiken

/
  • Arbetsmöte i boklagret. Ulla Wessling och Ylva Norrman träffades häromkvällen för att klistra in cd-omslagen på bokomslagens insida och skicka ut förbeställda böcker till köparna.  Foto: Henrik Flygare

Den jämtländska folkmusiken är någonting alldeles speciellt. Liksom de jämtländska folkmusikerna.
Det tycker Ulla Wessling, Föllinge, och Ylva Norrman, Ottsjö, som porträtterar 24 spelmän och deras musik i nyutkomna boken ”Mitt uti Jämtland”.

Annons

De är båda inflyttare i länet, Ulla från Gästrikland och Ylva från Dalarna. De hade sjungit och spelat när de var unga men inte odlat sitt folkmusikintresse särskilt aktivt som vuxna.

Men så träffades de båda för ungefär tio år sedan, och förenades av en väldig lust till och nyfikenhet på den musik som spelades här i länet, och som inte liknade något de hört förut.

– De första åren förstod jag ingenting. Jag tyckte inte att musiken hade någon melodi. Men jag blev ändå så fascinerad, förmodligen av rytmen, säger Ulla.

Och Ylva fyller i:

– Jag kommer ju från Dalarna, och dalamelodierna är visserligen fina, men så enkla och förutsägbara. En jämtlåt, den kan dra iväg hur som helst.

De plockade fram sina fioler och satte igång att spela. Började i spelmanslag, deltog i spelmansstämmor. Uppträdde ibland tillsammans på mindre tillställningar som fiolduon ”Ulva”.

Och när Birka startade sin folkmusikprofil för två år sedan såg de sin chans att på allvar utveckla sitt intresse. Att gå på Birka har varit hur kul som helst:

– Så kul att vi lyckats med konststycket att gå den ettåriga kursen i två år, skrattar de.

Som projektarbete på utbildningen har de valt att skriva boken ”Mitt uti Jämtland – porträtt av nutida fiolspelande folkmusiker mitt i Jämtland”, som i dagarna kommer ut på Jengel förlag.

– Vi visste direkt att vi ville göra en bok om spelmän. Men vi hade stora problem med avgränsningen. Vilka skulle få vara med och inte?

De första de bestämde var att boken skulle innehålla hälften kvinnor och hälften män. Det andra att det skulle handla om dem som spelar fiol och inga andra instrument.

– Dessutom tvingades vi införa en geografisk begränsning, så att våra intervjuresor inte skulle bli för långa. Så vi valde vårt närområde. De intervjuade bor i Krokoms, Östersund och Strömsunds kommuner.

Varje musiker har fått ett eget kapitel. Ulla och Ylva har intervjuat dem om hur de kom i kontakt med folkmusiken och vad den betytt för var och en, om förebilder och minnesvärda händelser. Så har de också låtit varje musiker spela sin favoritlåt för dagen, som spelats in på en cd-skiva som följer med boken.

Intresset från de omskrivna var stort:

– Vi fick ett jättepositivt mottagande, så gott som alla vi frågade ville vara med, säger Ulla.

Intresset från den blivande läsekretsen har också varit stort:

– Vi har redan sålt uppemot 400 exemplar av upplagan på 1500, berättar Ylva.

I morgon ordnar förlaget releasefest på galleri Bolin & Bastard i Östersund. Då kommer Ulla och Ylva att presentera sin bok. Och spela några trudelutter – jämtlåtar, får man förmoda.

Mer läsning

Annons