Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hyllning till republiken

Tack Yran, för det där första festivalhånglet på den där BD-konserten när jag var en 13–14 år gammal.

Tack Yran, för de där ohämmade festivalfyllorna i tonåren (resten censurerar vi, mormor prenumererar ju på LT).

Tack Yran, för de där hemvändarfesterna, då jag som jämte i exil varje år fick tillfälle att stråla samman med gamla vänner på stråket.

Tack Yran, för att du en gång varje år förgyller mitt liv, nu när jag återigen är bofast Östersundare.

LT:s kulturpristagare Clara Bodén utgår i filmen "Lgh+bil+allt jag har och äger" från den retoriska premissen "Jag tror inte jag är mer än Jämtland". Det handlar om vad det betyder att vara mer eller mindre än Jämtland. Vi tusentals personer som på Stortorget under lördagsnatten gemensamt skanderade "Jamtland, Jamtland, jämt och ständut" enades hur som helst om att Jämtland är mer än Jämtland.

Återigen. Tack Yran, för en fantastisk vecka. Inför årets festival förde jag mig med svepande formuleringar om att det här var den tunnaste Yran på flera år. Jag tyckte att bredden saknades, det var för få band och för klena toppbokningar. Så här i efterhand är det bara att erkänna hur fel jag tänkte. Artistbokarna har fortfarande samma sinnessjuka fingertoppskänsla att boka intressanta band trots den möjligen mindre kostymen. Samtidigt som det tyska jätteföretaget FKP Scorpio har satt i system att avrätta alla klassiska svenska musikfestivaler för att ersätta dem med egna själlösa komplex står Storsjöyran fortfarande stark i sin identitet och förmåga att år efter år sätta intressanta artistprogram med oväntade dragplåster.

I år är jag mest imponerad över den starka hiphop-torsdagen där nygräddade Pizzaboyss, omåttligt populära Panda Pompoi och Medina värmde upp inför kontroversiella Kartellen. Och var annars än i Östersund går det att se legendariska Mavis Staples och tunga The Prodigy samma kväll?

Festivalchefen Stefan Kauppi berättade i går att publiksiffran landade på 37 000 besökare under de tre dagarna. Ett litet tapp från fjolårets 39 000 besökare, men spontant känns det som en stabil nivå att ligga på. Om det blir en yra nästa år är ännu oklart – det ekonomiska resultatet är ännu inte färdigräknat.

För 50 år sedan, under den andra Storsjöyran, utropades republiken Jämtland av vår första president Yngve Gamlin. Låt oss hoppas på minst 50 starka yror till i republiken. Tack för i år!