Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyfsad kriminalroman

Det här är förre justitieministerns, och nuvarande advokatens, andra roman. Persongalleriet känns delvis igen från debuten ”Rymmaren”. Vi har Susanne Dahlgren, tidigare åklagare som blivit polis, advokaten Mattias Berglund och tidigare justitieministern Gerd Lundin med flera.

Annons

Precis som med debuten har romanen sin styrka i skildringarna av det juridiska och det politiska livet. Här finns skarpa och ofta småironiska skildringar som på många sätt är unika. Det är skönt att läsa en författare av kriminalromaner som kan hur det går till – hos andra är ofta det mesta helt fel.

Den dramaturgiska uppbyggnaden är inte så tokig. Två politiker tar ett initiativ till ett upprop mot rasism. Båda blir ganska brutalt mördade. Och misstänkta blir givetvis främlingsfientliga organisationer.

Allt verkar så solklart. Men efter en bra stunds läsning förstår man att det finns olika anledningar till att saker inträffar och det mest självklara är inte alltid rätt även om till och med Leif GW Persson förklarar att det är så.

En skickligare författare hade kunnat få till något riktigt, riktigt bra av grundmateria let. Nu blir det ändå en hyfsad kriminalroman av ett normalsnitt med några plus. Men här finns stunder då man inser att Thomas Bodström har talang att skildra juridik och politik med en Bo Balderssonsk glimt i ögat.

Christer B. Jarlås

Mer läsning

Annons