Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En högklassig jazzpremiär med Magnus Lindgren Fyra

Annons

Med en av landets mest spännande jazzgrupper sparkade Föreningen Jazz i Jemtland på torsdagskvällen igång höstens konsertutbud, som ser ut att bli det bästa på länge; väl varierat och av mycket hög klass.

På scenen premiärkvällen Magnus Lindgren Fyra, en kvartett som snabbt profilerat sig med multi-instrumentalisten, låtskrivaren och arrangören Magnus Lindgren som sammanhållande och inspirerande kraft.

Lika tekniskt briljant på tenorsax som på klarinett och tvärflöjt växlar Magnus Lindgren helt obesvärat mellan sina instrument i ett låtmaterial, som huvudsakligen är hans eget. Konsertprogrammet följer något av en geografiskt röd tråd med nedslag på olika platser i världen, som inspirerat låtskrivaren Lindgren.

Det här är en kvartett fullfjädrade improvisationsmusiker, som vet att lyhört lyssna in varandra och exakt hur mycket man kan ta ut svängarna i sina solon för att vältajmat kunna återvända till grundanslaget. Det handlar både om samspelthet och lysande solon.

Och det är inte bara Magnus Lindgren som briljerar. Basisten Palle Danielsson är formidabel med sina bassolon, pianisten Daniel Karlsson blixtrande infallsrik och Chris Montgomery är en mångsidigt följsam och inspirerad trummis.

Det finns en spännvidd i programmet mellan det avancerat nyskapande och välkänt traditionella. Som exempel kan nämnas Lindgrens egen illustrativa Chinatown run, som musikaliskt skildrar en hetsig rusning genom Londons Chinatown och kvartettens finstämda tolkning av Visa från Rättvik, där Lindgren med sin klarinett fångar vemodet i svensk folkton.

Sin höga klass som improvisationsmusiker visar den här kvartetten också i ett framapplåderat extranummer som Bluesette.

Efter en lysande säsongspremiär väntar en lång rad förnämliga gästspel i Östersund i Jazz i Jemtlands arrangemang. Närmast på höstprogrammet står en konsert med Stockholm Swing All Stars följd av Amanda Sedgwicks Quintet och senare Spicy Advice Ragtime Band, alla i oktober. Östersundsbördige Peter Knudsen Eight gör ett gästspel i november liksom danska Mette Juul med Alex Riel Trio .

Mycket spännande att se fram emot således för jazzälskarna i Östersund denna säsong.