Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historia om att flytta gränser

/

Mordbrand, självmord, mord. Men också total hängivenhet till musik och konstnärliga ideal. I "Blod eld död" möter du människorna som gjort Sverige världsledande inom metal.

Annons

"Hans bara överkropp är sugrörssmal och han bär en svart bandana. Blod rinner från hans armar som är uppskurna med tvärgående decimeterlånga snitt från axlarna till underarmarna."

Det är inte svårt att hitta uppseendeväckande passager att citera ur Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingbergs bok "Blod eld död". Det svenska bandet Shining tillhör de främsta i den våg av misantropisk metal som på senare år har vuxit fram i Norden. De har gjort självskadebeteende till estetik och livshat till ideologi med allvarligt menade låttitlar som "Mörda dig själv".

Mer eller mindre av en slump besökte författarna konserten på Club 666 i Stockholm i oktober 2005.

– Vi tänkte ganska länge göra en rent historisk bok som rörde svensk metal. Men på spelningen med Shining delade de ut rakblad. Sångaren skar sig och publiken skar sig. I konvolutet till en av skivorna som de sålde stod det en enda sak: "du är värdelös och jag vill att du dör", 22 gånger i rad. Vi tänkte bara att "vad i helvete?", säger Ika Johannesson.

Jon Jefferson Klingberg fyller i:

– Där dog idén om att skriva en historisk bok. Jag förstod ingenting av det här och blev jättenyfiken.

"Blod eld död" har undertiteln "En svensk metalhistoria" och delvis är boken det. Men den fungerar inte som handbok eller uppslagsverk. I stället för en komplett genomgång av genrer, band och skivor gör Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg djupdykningar i de miljöer som gjort Sverige världsledande inom utvecklingen av extrem musik.

- Vi bestämde oss för att göra en bok om de fenomen och band som har pushat gränsen framåt för att det ska bli så extremt som det är i dag, säger Ika Johannesson.

Såväl den klassiska 70-talsgruppen Heavy Load som Hammerfall, ett av dagens kommersiellt sett mest framgångsrika band, ges plats i boken. Men stort fokus ligger på grupper som Bathory, Dissection och Watain. Det är band som är eller har varit tongivande inom black metal, en genre som på goda grunder förknippas med satanism, kyrkbränder, mord och självmord.

Flera av kapitlen innehåller unikt material som kastar ljus över händelser inom en scen vars medlemmar valt mörker. Här finns en text som garanterat kommer att väcka stort uppseende. I slutet av 1990-talet dömdes Dissections sångare Jon Nödtveidt för medhjälp till mordet på en man i Göteborg.

Han lämnar fängelse 2004 och 2006 släpper bandet sitt tredje album med titeln "Reinkaos", sammansatt av orden reinkarnation och kaos. Några månader senare ligger Jon Nödtveidt död i en ring av brinnande stearinljus. Han har skjutit sig själv i huvudet och bredvid kroppen ligger en bok om satanistisk magi.

Strax före självmordet träffade han Ika Johannesson och gav en lång intervju. Under samtalet berättar han om fängelsetiden, hur han ser livet på jorden som ett fängelse och strävar efter att dö och uppgå i ett ursprungligt kaos. Jon Nödtveidt berättar också att han sedan tonåren har planerat att ta sitt eget liv.

Att förstå människor som ser sin musik som en manifestation av en tro som kan ta så extrema uttryck har varit en av författarnas största drivkrafter.

– Både Jon Nödtveidt och jag lyssnade på Accept när vi växte upp, det är goa tyska hårdrockare. Men för honom slutade den resan med att han var med och mördade en människa och begick rituellt självmord, säger Jon Jefferson Klingberg.

Hur begriper man då en subkultur som gett upphov till så mycket destruktivitet?

– En musikstil som handlar om att utveckla onda sidor inom sig, och om att utveckla de sidor som samhället inte vill att vi ska utveckla, den drar till sig en viss sorts människor. Många inom de här kretsarna tillhör de mest samhällsmedvetna och känsliga människor jag har träffat. För några blir black metal ett sätt att hantera vardagen, säger Ika Johannesson.

Mer läsning

Annons