Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helkväll i jazzens tecken

/

I fjol när det var Jazzens år drog entusiasterna Lars Ericsson och Tomas Nyqvist på Estrad Norr igång ett stort firande under rubriken Jazz Rhythm Fest. Festen blev så lyckad att den får en repris i år.

Annons
För basisten Lars Ericsson och trummisen Tomas Nyqvist är varje år Jazzens år. De är båda allroundmusiker, spelar i de flesta genrer och i alla möjliga grupperingar, men för jazzen känner de särskilt.
- Kan vi ha en bluesfestival här i stan så ska vi väl ha en jazzfestival också, säger de.
Med det breda programmet på årets Jazz Rhythm Fest vill de göra folk nyfikna och locka ovana lyssnare att våga ta steget in i jazzens värld.
- Ungdomar under 20 går in för halva priset. Det är också ett sätt att försöka sätta fart på återväxten i jazzpubliken, inflikar Monica Bergander som är producent.
Joshua Redman, saxofonist från Berkeley, Kalifornien, är det stora dragplåstret på årets fest, som går av stapeln på Gamla Teatern på lördag. Joshua är son till legendariske saxofonisten Dewey Redman och omtalas som en av de viktigaste nya jazzmusikerna under de senaste 20 åren.
- När vi fick reda på att Redman skulle vara i Norge och lira med Trondheim Jazzorkester under hösten kändes det självklart att försöka få över dem hit, säger Lars och Tomas.
När jag ber dem beskriva Redmans musik plockar de fram ord som "bitigt", "funkigt" och "lite tuffare".
- Men inte svårlyssnat. Absolut inte svårlyssnat!
Gänget bakom jazzfesten är också stolta över att kunna presentera Linda Pettersson Bratt.
- Linda gick på Birka en gång i tiden och har spelat mycket här uppe, men nu är det länge sedan hon var här. Förr sjöng hon mycket med vår egen pianist Mark Olsson, nu har hon hittat en perfekt ackompanjatör i gitarristen Krister Jonsson.
Rigmor Gustafsson dyker också upp bakom sångmikrofonen, denna gång uppbackad av Carl Orrjes Cup of Tea. Orrjes trio har här förstärkts med två japanska jazzmusiker.
- Dem har vi egentligen ingen koll på, så det ska bli jättespännande att höra dem, säger Lars och Tomas, Det ska bli jättespännande att höra.
Jazz Rhythm Fest håller sig med två scener och mellan huvudakterna spelar Johan Setterlind, piano och Mattias Algotsson, trumpet, på den mindre scenen. I andra setet hoppar Lars Eriksson och Tomas Nyqvist in själva och utökar duon till en kvartett.
Bäddat för en helkväll i jazzens tecken, alltså, och Lars och Tomas hoppas på lika stor publiktillströmning som till fjolårets fest. Den som blev alldeles speciellt minnesvärd eftersom alla jazzarrangörers önskeband, världskända Esbjörn Svensson Trio, stod på scenen.
Konserten spelades in och sändes i radio och det blev faktiskt den sista radioinspelning som gjordes med trion innan Esbjörn Svensson omkom i dykolyckan i somras
Annons