Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En heldag med fokus på film

/
  • ”The American” med George Clooney såg till att lilla Singsjön fick stor uppmärksamhet.foto: ulrika Andersson, AP
  • Norska filmen ”Hjem till jul” spelades också in i Jämtland.foto: ulrika andersson
  • Per Hjärpsgård. FOTO: Henrik flygare
  • ”Varg” med Peter Stormare gav företagandet ett lyft i bygden Valsjöbyn.foto: Maja suslin/Scanpix, jan Andersson

Glaspaviljongen på Stortorget inrymmer på fredag eventet ”Filmindustrin – en växande näring”. En heldag i filmens tecken, med tyngdpunkt på filmproduktion i länet och dess effekter är vad det handlar om.

Annons

Som huvudarrangör står Mid Nordic Filmcommission, ett tre-årigt Interreg projekt med Filmpool Jämtland som ägare. Det huvudsakliga syftet med eventet är att uppmärksamma filmindustrin på den politiska agendan, enligt initiativtagaren Per Hjärpsgård, filmkommissionär vid Mid nordic filmcommission.

– Filmindustrin är en stor näring som ger arbetstillfällen, inflyttning, företagsetableringar, filmturism och andra fördelar för regionen. Vi vänder oss därför i första hand till kommunpolitiker, företagare, turistnäringen och tjänstemän för att lyfta betydelsen av detta. Det är även en möjlighet för alla som vill få en inblick i filmindustrin som verksamhet och vad den ger, säger han.

På agendan står föreläsningar, diskussioner, och filmvisningar. Bland annat kommer regissören och manusförfattaren Harald Hamrell berätta om filmproduktion ur sitt eget perspektiv, från manus till färdig film. Catarina Lundström, forskare vid Miun kommer prata om regional utveckling och turistnäring till följd av filminspelningar. Lotta Storm om effekterna av ”Varg” och vad den betytt för Valsjöbyn som bygd, Per-Erik Svensson, VD Filmpool nord, om deras verksamhet och filmfond. Företrädare från andra län är även med och berättar om medvetna och lyckade filmsatsningar som gjorts där.

– Jämtland som filmregion har fått ett väldigt bra startskott i och med filmproduktionerna ”Hjem till jul” och ”The American” men det är för tidigt att säga vad effekterna på lång sikt kan bli utav dem. Det som däremot går att tala om är vad det gav just för stunden. Arbete för lokala filmarbetare, hotellnätter, jobb till uthyrningsfirmor med mera.

Ämnet Clooney kommer också luftas som programpunkt, men om ”Clooney-effekten” som begrepp säger Hjärpsgård att det är något som media myntat. Efter att filmen haft premiär ser han det däremot som en självklarhet att diskutera hur Hollywood-besöket kan användas som marknadsföring i framtiden.

Utöver filmarbetare och forskare kommer Håkan Bjerkling finnas på plats i egenskap av moderator. Han leder presentationer till diskussioner och håller ihop trådarna. Målsättningen är att debatten uppmuntrar till att på sikt satsa mer på att etablera Jämtlands län som filmregion. Framåt kvällen blir det galapremiär på röda mattan. Den norska filmen ”Nord” får då svensk premiär på Storsjöteatern. En roadmovie på snöskoter avslutar fredagens filmdag, som helt enkelt har för avsikt att sätta snurr på filmindustrin i länet.

Mer läsning

Annons