Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hel by mellan två pärmar

"Blir du aldrig färdig?" "Kommer inte boken snart?"

Dvärsättsborna har väntat länge på boken om sin by och ett tag blev det nästan jobbigt för Vanja Eriksson med alla frågor.

– Men nu är det kul, för nu är boken klar, säger hon med triumf i rösten.

Och Vanja har all anledning att känna sig stolt, för "Dvärsätt - en resa genom sekler i en jämtländsk by" är en imponerande fyllig bok som bör vara intressant för var och en som har anknytning till bygden.

Här får man veta att namnet Dvärsätt kommer från Dvärgsäter, där dvärg står för ett mystiskt väsen och säter för utmärksäng. När byn nämns för första gången är det i ett brev från 1431, där "Olaff i Duaergasaeter" är vittne vid en gårdsförsäljning.

Här får man också veta att Dvärsätt i dag närmar sig ettusen invånare. Den 30 december 2009 var invånarantalet 928 enligt statistik från Krokoms kommun.

Från 1400-talet till i dag, alltså – det är förunderligt hur mycket Vanja lyckats få med om sin by på 164 sidor.

När jag frågar hur idén till boken uppstod berättar hon, att det egentligen var redan när hon återvände till sin hemgård Lugnet i Dvärsätt 1979.

– Som så många andra flyttade jag och min man söderut på 1960-talet. När vi kom tillbaka till byn efter nästan 20 år slogs jag av hur mycket som förändrats. Jag gick runt och tittade och kände mig nostalgisk.

– Så gick jag till museet och kollade efter gamla fotografier från byn, men där fanns nästan ingenting.

Vanja samlade ihop ett gäng gamla Dvärsättsbor som delade med sig av sina minnen, berättelser och bilder. Projektet växte undan för undan och till slut satt Vanja där med otroligt mycket material.

– Och då gick luften ur mig. Det hela blev övermäktigt, jag orkade inte längre, säger hon.

Det här var i mitten av 1990-talet, och sedan dess har projektet fått vila medan Vanja koncentrerat sig på annat. Bland annat på att bygga upp det egna företaget Lugnets Naturprodukter. I källaren hemma har hon sin lilla fabrik där hon tillverkar alternativ kosmetik.

– Förut arbetade jag på Lantmäteriet i stan, men när de skulle skära ner bad jag att få gå bland de första. Jag hade redan min företagsidé klar, berättar hon.

Men åter till boken. När förre LT-journalisten Perra Lindahl flyttade till Dvärsätt för något år sedan fick han höra talas om Vanjas bokplaner och hjälpte henne att väcka liv i dem. Det är Perra som layoutat boken, som nu ges ut i samarbete med Dvärsätts byalag.

Författaren Örjan Persson, tidigare Dvärsättsbo, har stöttat Vanja i skrivandet. En tredje viktig medarbetare är Jan-Olov Jonsson, som stått för bearbetningen av allt bildmaterial.

De gamla fotografierna från kvarnen, sågen och mejeriet, från tobaksfabriken och tändsticksfabriken, visar att Dvärsätt en gång i tiden var en blomstrande industriort, långt ifrån dagens slumrande villaförort med en golfbana och ett möbelvaruhus som huvudsakliga attraktioner.

Vi får läsa om hur järnvägens intåg förändrade byn på 1880-talet och om den omdiskuterade dragningen av E 75, numera E 14, utanför byn hundra år senare. Vi får veta hur man firat kalas, fest och bröllop i byn genom tiderna och vi får läsa personliga minnesteckningar där Vanja Eriksson bland flera författare gärna vill lyfta fram Inga Olofsson:

– Hon har skrivit om sin barndom på ett sätt som jag blir särskilt berörd av. Det är rakt och enkelt, korta meningar – men säger så mycket.

På söndag är det releaseparty för boken om Dvärsätt på Grönänge dansbana. Det ser Vanja Eriksson fram emot.

– Efter alla år och timmar känns det helt underbart, ja näst intill obeskrivligt, att jag äntligen är klar!

Åsa Eriksson Ahnfelt