Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En handling i nödvärn

I dag var det den första rättegångsdagen av två med anledning av knivskärningen i Torvalla 18 april.

En stor skara poliser var närvarande vid Östersunds tingsrätt och det var säkerhetskontroll vid ingången.

Två män har åtalats för brott. Den 33-årige huvudmannen är misstänkt för försök till dråp alternativt grov misshandel. En 25-årig man är misstänkt för grov misshandel.

Flera av de inblandade skadades i olika grad till följd av bråket.

Enligt åklagaren har de misstänkta männen skadat en annan man så att denne fick blödande sår i bakhuvudet, revbensbrott och tre knivstick i bröstkorgen. 33-åringen är den person som ska ha använt kniv.

33-åringen hävdar att han handlat i nödvärn, det har han också redogjort för i tidigare förhör.

Under förmiddagen visades en övervakningsfilm i rätten, från bankomaten i Torvalla.

Enligt Lars Ederwall, 33-åringens försvarare, styrker det att 33-åringen handlat i nödvärn och visar att mannen, som blev stucken med kniv, också hade ett tillhygge.

– På filmen ser det ut som det är en typ av yxa, en mindre yxa. Händelsen föregås av att målsäganden jagar huvudmannen och har tillhygget i handen, säger Lars Ederwall.

Han berättar vidare att det i samband med filmvisningen uppkom diskussioner i rätten huruvida tillhygget, yxan, funnits med eller inte.

– Men det syns på filmen, säger Lars Ederwall.

I förundersökningen framgår inget tydligt motiv. Olika personer som förhörts berättar lite olika saker om anledningen till bråket. Mannen som blev knivhuggen har i förhör uppgett att det inte fanns någon konflikt bakom händelsen utan att han endast var på fel plats vid fel tillfälle.

Enligt advokat Lars Ederwall har två grupper av personer bestämt träff i Torvalla den aktuella kvällen. Men anledningen till det är mera spekulationer än ett tydligt motiv till händelsen.

– Några personer hade träffats tidigare samma dag. Sedan bestämde gängen träffas på kvällen för att reda ut det. Det handlade om en bagatell, säger Lars Ederwall.

Ganska snart efter händelsen i Torvalla pratades det om att händelsen kan ha koppling till mc-gäng.

– Det viss en viss koppling, det handlar om någon person som var med som är supporter till ett mc-gäng, säger Lars Ederwall.

I dag fredag avslutas rättegången.