Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Godot för de små har premiär

Hur låter tid? Hur ser den ut? Och framför allt: När blir det snart?
På tisdag har Estrad norr premiär för en Godot för de små.

Inga Onn fick aldrig någon biljett till Mittiprickteaterns rosade och slutsålda "När blir det snart?" som 2011 valdes ut till Teaterbiennalen. När hon fick frågan att regissera för Estrad norr föreslog hon just den pjäsen. När hon i våras mötte kompositören/ljuddesignern Safoura Safavis och scenografen Marie Mobergs samarbete i Estrad norrs "Sista sucken" föll ytterligare två pusselbitar på plats:

– Jag blev väldigt intresserad av deras konstnärskap.

Hon bad Estrad norr att få arbeta i laboratorieform tillsammans med dem och de två skådespelarna Malin Tengvard och Tomas Engström.

– Idén är att skapa ett helt konstverk för barnen att gå in i, säger Inga Onn.

Ett runt rum, som en berså eller dunge, med ett tak av trädgrenar och glimmande stjärnor tar plats i den vanliga förskolemiljön. Där befinner sig skådespelarna nära barnen, så nära att publiken också kan bli rytminstrument.

– När man är 4-5 år övas man så mycket på att vänta på sin tur, säger Inga Onn och fortsätter:

– Jag är intresserad av varför det är så viktigt att de lär sig att vänta.

Precis som i Becketts absurda klassiker "I väntan på Godot" väntar två vänner tillsammans. På det som komma skall, på att trädet ska bära frukt. Barnen i provpubliken identifierar sig blixtsnabbt med skådespelarna, berättar ensemblen.

– Vi har pratat om hur tiden ser ut. Jag upplever tiden som något cirkulärt, säger Marie Moberg.

Hon ville åt känslan av att sitta under ett träd tillsammans.

– Jag har tagit med det cirkulära tänket, jag tänkte på surroundljud, säger Safoura Safavi.

Årstidernas cirkelrörelse har också varit en inspiration i kompositionen som börjar i kall vinter.

Laboratorieformen och en öppensinnad teater har också möjliggjort nya samarbeten. Marie Moberg har kopplat in Broderiets vänner som varje tisdag träffas hos hemslöjdskonsulenterna på Länskulturen. Deltagarna har bidragit med jämtländska broderihjul, mossätna skor och små grönskande knoppar i skådespelarnas kostymer.

– Jag vill att det ska se ut som att de suttit i skog och väntat och att skogen har vuxit in i dem, säger Marie Moberg.

Malin Tengvard berättar hur ett barn i provpubliken sagt åt henne på skarpen:

– Du är jättesmutsig, du måste byta kläder!

Hon och Safoura Safavi är uppvuxna i Östersund och Krokom. De frilansar båda med Stockholm som bas men jobbar gärna på sin forna hemmaplan. Efter tisdagens premiär turnerar uppsättningen runt i länets förskolor till i början av december. En offentlig föreställning ges i Kälarne den 27 oktober.