Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En glesbygdsromantiker mitt i stan

Han kallar låtarna på sin senaste skiva för en blandning av bondkomik och längtansfull melankoli. På lördag har Alf Eliasson releasekalas för "Åflodalens sånger" på restaurang Cuprum.

Du kallar dig själv för glesbygdsromantiker. Berätta mer om det!

– Jag är uppvuxen i Åflo i Offerdal och återvänder till mitt torp där så ofta jag kan. Man bygger lätt upp en romantisk bild av att det går att leva ett lugnare, enklare liv utanför tätorten. Där lever man lite mer i ursprunget med jakt och fiske.

– Jag hade själv en bra uppväxt, min far jobbade i skogen och mamma skötte gården med fyra kor och en häst. Nu har jag tappat den biten, men allt finns kvar i minnet.

Nu bor du i Östersund?

– Ja, skulle jag bo permanent i Offerdal skulle det kanske inte alls vara lika romantiskt. För mig har det passat bättre att bo i Östersund med tanke på jobbet.

Det här är din tredje skiva på fyra år. Började du göra musik ganska sent i livet?

– Nej, jag har hållit på med musik hela livet, men det var först för ungefär fem år sedan som jag började framträda mer offentligt. Jag fick en skivinspelning i present när jag fyllde 50 och skivan fick mer uppmärksamhet än jag hade trott. Låtarna spelades bland annat i Radio Krokom och låg högt på P4-Toppen och då tog jag chansen att ta ett steg till.

Varför tror du att din musik uppskattas?

– Jag tror att det har att göra med språket. Det är originellt att sjunga på jamska och jag tycker att det är viktigt att bevara det. Det är ett mustigt, melodiskt språk som kan förmedla känslor på ett särskilt sätt.

Det vackraste ordet på jamska enligt dig?

– Det vackraste vet jag inte, men favoritordet är "agasamt". Det är ett väldigt beskrivande ord som täcker upp mycket.

– Om man är lite blygsam blir det agasamt i olika situationer. Jag har en låt på senaste skivan som heter just det.

Vad lyssnar du själv på för musik?

– Christer Halvarsson lyssnar jag mycket på och Lars Persa är en stor förebild. I övrigt har jag följt Ulf Lundell, Bob Dylan och Bruce Springsteen hela livet. Lars Winnerbäck är också bra.

Vad kommer att hända på Cuprum i morgon?

– Jag får sällskap av Lars Åstrand på fiol och Tommy Andersson på gitarr.

– Vi har repat in 20 låtar, varav nio är från den senaste plattan. Vi kommer att köra på så länge stämningen är trevlig. Musik på jamska handlar mycket om att sprida glädje. Den försöker blanda humor med melankoli och en viss eftertänksamhet.