Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gemytlig resa med Karlavagnen

/
  • Trio Quinta (här Annelie Öberg-Rydh och Katarina Åhlén) på turné i länet, här under onsdagens lunchkonsert i Krokom. Foto: Henrik Flygare
  • Kjell Peder Johanson.Foto: Henrik Flygare

Trio Quinta och Kjell Peder Johanson är på turné i länet och jag besökte lunchkonserten under onsdagen på biblioteket i Krokoms kommunhus.

Annons

Denna musikstund var bara ett smakprov av kvällskonserten de bjuder på under turnén.

Kjell Peder Johanson är den mångsysslande värmlänningen som hamnade i Luleå och blev kvar där. I dag är han – bland annat – författare, regissör, underhållare, skådespelare och radiopratare.

Många vittnar om att han är en välkänd och uppskattad programledare i P4s populära Karlavagnen, en röst i natten så att säga. Här i Jämtland har han under senare år gjort en del arbeten tillsammans med Estrad Norr som regissör.

Trångt och gemytligt och välbesökt var det i Krokom. Besöket av ensemblen är ett av många program som Krokoms bibliotek bjuder på under våren, allt från musik till korta föresläsningar.

Dessvärre är ju inte akustiken i ett bibliotek anpassat för en konsert med sin ljuddämpade miljö, så att göra en rättvis bedömning av trions klang eller spelinsatser är inte möjligt.

Vad som slog mig är alla pianister som år efter år åker runt i vårt län och sällan stöter på kvalitetsinstrument för sina framträdanden utan får snällt nöja sig med att spela på elpianon. Lite extra heder åt dem.

Gänget har kul och det märks. Här bjuder de på tango av Piazzolla, lite Elvis och lite Taube. Men det vi hinner få uppleva är Kjell Peder. Han är en avslappnad och van estradör och han verkar trivas väldigt gott med rollen.

Någon skönsångare eller mästergitarrist ska vi inte beskylla honom för att vara, men ambitionen till uttryck och att vilja berätta något för oss är tydlig och det fullständigt charmerar.

Hans styrka är närvaron och värmen i de berättelser han levererar, oavsett om det lockar fram en tår, ett snett leende eller ett garv. Kjell Peder verkar verkligen älska människor.

Att kombinera Jämtlands mesta pianotrio med denne man är ett lyckat koncept så missa inte att ta del av deras turné.

I kväll spelar de i Rätan, i morgon i Gåxsjö och på lördag i Kälom.

Annons