Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fullständigt själlös historia

Biostaden
Genre: Action
Premiär: 3 juni 2009
Med: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood med flera
Regi: McG
Speltid: 1 tim 54 min
Censur: 15 år

Annons

Betyg: 2

Jag vet inte om jag någonsin sett en bättre actionfilm än ”Terminator 2”.

Jag vet inte om jag någonsin sett ”Terminator 3”.

Det är en bra illustration till hur fullständigt producenterna bakom ”Terminator”-serien lyckats fucka upp sin från början så episka filmserie, och det är dessutom alldeles sant. När jag kollar upp ”T3” på nätet känns allt vagt bekant – den kvinnliga terminatorn, den omprogrammerade Arnold – men jag vet faktiskt inte om jag såg den. Om fem år kommer jag ha samma likgiltiga minnen av ”Terminator salvation”.

Här skriver vi 2018 och kriget mellan Skynet och människorna pågår i full karriär. Det dundrar, blixtrar, vrålar och spränger – och jag gäspar. Det är en spektakulär historia men fullständigt själlös, precis som terminatorerna själva.

Och mitt i alltihopa finns Christian Bale. Om du, liksom jag, undrat om han överhuvudtaget vet hur man är dålig får du svaret här: Han har lärt sig.

I ”Terminator salvation” spelar han inte en actionhjälte. Han spelar en karaktärsskådis som spelar en actionhjälte. Det gör att han inte ens skäms för att grymta repliker som ”My men died down in that hole”.

Hans John Connor, den store frälsaren från förr, har dessutom fått skrämmande lite vettigt att göra. Den nye rollfiguren, Marcus Wright, är klart intressantare, och behandlingen av honom är ytterligare en spik i den här filmens likkista.

Slutligen: Datorsystemet Skynet blev, som alla fans vet, medvetet om sin egen existens år 1997. Undrar när detta världens mest avancerade vapen ska bli medvetet om att det finns bättre sätt att döda människor än att slänga dem med ryggen före in i en vägg.

Mer läsning

Annons