Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En film blir till

/
  • Lasse Pettersson riggar belysning. Frida Olsson Engblad, som just gått ut tvåan på John Bauergymnasiets medialinje, är inspelningsledare Per Hjärpsgårds assistent och rycker in där det behövs.
  • Morgan Henricsson debuterar som filmskådespelare. Och debuten har gett mersmak.  ”Det här vill jag gärna göra mer av. Och nu vet ju alla de här filmmänniskorna var jag finns”, säger han.
  • ”En bit in i manusarbetet bestämde jag mig för att stryka all dialog”, säger Manne Lindwall, regissör. Han ser det som en utmaning att berätta historien utan ord. ”Det finns så många andra sätt att säga saker på. Med blickar, till exempel.”
  • Nybakade mediastudenterna Martin Norling och Henrik Svensson  tycker det är toppen att få delta i en riktig filmproduktion. Martin Norling fungerar som regiassistent och Henrik Svensson står för b-fotot. Fotografen Ragna Jorming är beredd att börja ta  scenen där Axel (Morgan Henriksson) sitter i soffan med en tomflaska och deppar. Foto: Henrik Flygare

En hemvändarhistoria med oväntat slut. Så kan man kortfattat beskriva den åtta minuter långa filmen Retur, som spelats in i Åkeräng under den gångna veckan.

Annons

På systrarna Sätters högt belägna gård i Åkeräng på ”Annersia”, med vidunderlig utsikt över sjö och fjäll, har filmteamet dragit in och ställt allt på ända.

Den första vi möter när vi anländer är Magdalena Sätter, på väg att fly fältet. Det är i hennes hus de interiöra scenerna spelas in.

– Visst blir det lite stökigt. Men mest är det kul och spännande, säger Magdalena. Och att få köksluckorna ommålade, för att den gamla färgen inte föll scenografen i smaken, det hade ingen i hennes familj någonting emot.

Utanför husväggen står Lasse Pettersson och riggar upp enorma strålkastare och stora vita ”segel” som ska reflektera ljuset. Det är ju en gråmulen dag, men med lampornas hjälp ska det ändå se ut som om solen skiner in i rummet där inne. Med ett orangefärgat filter ger Lasse ljuset en ton av morgonrodnad, för scenen som ska spelas in utspelar sig på morgonen.

Lasse är lärare i rörlig bild på Wargens mediaprogram i vanliga fall, men har tagit chansen att göra ett nedslag i verkligheten.

– Man måste passa på och uppdatera sig, säger han.

Flera av Lasses elever är också med på inspelningen. Målet med filmprojektet, som drivs av Mittnordiska filmkommissionen i samarbete med Filmpool Jämtland, är att bygga upp en filmarbetarbas i regionen. Ett tiotal mediaelever deltar, och får pröva på att göra film på riktigt under professionell handledning.

– Att göra film lär man sig bäst på plats, inte på skolbänken. Och jag tycker det är kul att få dela med mig av vad jag kan, säger regissören Manne Lindwall.

Han fick välja mellan tre manus som tagits fram i en manustävling i början av året.

– Retur var klart bäst, säger han.

Så bra att det som från början var tänkt som en utbildningsfilm, där själva inspelningsprocessen och inte slutresultatet var det viktiga, nu ser ut att kunna bli en riktig kvalitetsrulle.

– Vi har höjt ribban eftersom. Tagit in bättre belysning, mer avancerade kameror. Filmen ska hålla för biovisning, säger Manne Lindwall.

Han räknar med att Retur ska åka runt i världen och vinna priser på filmfestivaler när den är klar. Och visas i Sveriges Television.

Manuset till Retur är skrivet av Jens Gustavsson, Håkan Pettersson och Ulf Wahlström. Tre rollfigurer förekommer i filmen. Dennis Udo spelar Göran, en utflyttare som vänder hem igen. Hemkomsten blir inte riktigt vad han tänkt sig. Maud Henrik-Jonsson gör Gunilla och Morgan Henricsson Axel. Det är de två som bor på gården dit Göran kommer.

Morgan jobbar som lärare och gick till audition inför Retur för att han var nyfiken:

– Jag ville se hur en audition går till. Att jag skulle få en roll hade jag aldrig vågat drömma om, säger han.

Filmteamets proffsighet har imponerat på Morgan.

– De är så extremt fokuserade och samtidigt så flexibla. Det är snabba omkastningar hela tiden.

I går togs de sista scenerna till Retur. Efter semestrarna börjar arbetet med klippning, ljudläggning och så vidare.

Exakt när filmen får premiär kan ingen säga i dag.

– Men någon gång under hösten blir det, säger Per Hjärpsgård, filmkommissionär och inspelningsledare.

Mer läsning

Annons