Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En festkväll – även för fotbollen

/
  • De svenska fotbollstränarna Kjell Jonevret (lilla bilden) och Erik Hamrén fick uppleva en norsk festkväll på fotbollsarenan när Rosenborg och Molde spelade 2–2. Foto: scanpix
  • Alexander Ryback gav Norge en flygande start på 17 maj när han vann schlager-EM i Moskva Foto: scanpix

Det började av en tillfällighet.
Numera är det en tradition.
16-majfotboll lockar stora skaror till de norska fotbollsarenorna.
– Fantastiskt att få vara med om den här festen, säger Erik Hamrén, Rosenborgs svenske tränare.
– Fantastiskt, säger även Kjell Jonevret, Hamréns kollega och vän i Molde.

Annons

Många norrmän inleder sitt nationaldagsfirande, 17 maj, med att kvällen innan gå på fotboll. Ingen speldag under året lockar så stor publik som den här kvällen.

Lördagskvällens åtta matcher sågs av 106 402 åskådare, nytt rekord för en enskild spelomgång i Tippeligan, faktiskt första gången i den norska fotbollshistorian som man passerade den magiska siffran 100 000. Men så hjälper också det norska fotbollförbundet till med att lägga ett attraktivt spelschema, inte sällan handlar det om ”derbymatcher” men även publikdragande lag med stora arenor får ofta favören att spela på hemmaplan.

Mest folk, 21 597, fanns på Lerkendal i Trondheim där Rosenborg mötte Molde, jazzens och rosornas stad, centrum i Møre och Romsdal fylke 30 mil längre söderut efter den norska kusten, i ett prestigefyllt ”derby”. Men framförallt – i årets första riktiga seriefinal!

Redan en dryg vecka innan avspark var biljetterna slutsålda. Och matchen innehöll all dramatik man kan begära av en toppmatch; Den tunga hemmafavoriten tvingades hämta upp två underlägen (0–1 på en målvaktstavla och 1–2 på ett självmål ...), Steffen Iversen, vem annars?, tryckte in kvitteringsbollen 2–2 sedan matchklockan passerat 90 minuter – och många heta dueller (sju varningar).

Och nästan alla var sådär lagom nöjda efteråt;

Erik Hamrén, som nästan hunnit räkna in en förlust när Iversens kanon fräste in i burgaveln.

Kjell Jonevret, som länge såg ut som en vinnare men ändock förstod att uppskatta att en poäng på Lerkendal är stort.

– När vi vaknar i morgon bitti är vi stolta och glada över det vi presterade även om det är lite surt just nu, säger Jonevret.

– Och så räddade vi lite av spänningen i Tippeligan ...

Precis, seger för Rosenborg hade förmodligen punkterat det mesta av spänningen många veckor framåt, kanske för hela säsongen, trots att motorn fortfarande hackar och trönderna får slita för varje framgång.

Efter nio spelade omgångar leder nu Rosenborg Tippeligan med två poäng före Molde.

Glädjen över serieledningen avspeglade sig naturligtvis även i gårdagens festivaltåg genom Trondheims gator där Rosenborgs svart-vita färger, som vanligt, utgjorde ett betydande inslag.

Det är mycket blå-gult i Tippeligan; fem av de 16 klubbarna tränas av svenskar. Förutom Erik Hamrén och Kjell Jonevret (de tränade Vasalund tillsammans i mitten av 1990-talet) finns Anders Grönhagen i Fredrikstad, Jan Jönsson leder fjolårets serievinnare Stabaek och i Sandefjord är det Patrick Walker, irländaren som kom till Sverige i början av 1980-talet, som styr.

Här finns också ett 20-tal svenska spelare.

Tre av dem spelar framgångsrikt i Rosenborg. Mikael Dorsin och Mikael Lustig rankas som två av ligans bästa ytterbackar och Rade Prica har efter frysboxen i Sunderland i Premier league redan hunnit bli klubbens vassaste målskytt, trots sparsamt med speltid. Alla tre spelade från start i lördags.

Även Molde hade svenskt på banan, Marcus Andreasson var med i startelvan och Mattias Moström kom in i andra halvlek.

Och svenskarna förstod att uppskatta festen den här kvällen.

– Det kan inte bli bättre, säger exempelvis Rade Prica.

Jo, förresten; om Pricas nick i mitten av den andra halvleken landat i krysset i stället för strax utanför hade den här kvällen varit fulländad, garanterat! Men man kan ju inte få allt här i livet ...

Färden hem över fjället ackopanjerades av åttor, tior och tolvor till Norges bidrag i schlager-EM och när klockan hunnit tio minuter in på 17 maj konfirmerades det att Alexander Ryback slagit knock på hela Europa med sin ”Fairytale”.

Grattis Norge!

Fotnot: Det var i Trondheim som 16-majfotbollen startade, av en slump. Seriepremiären mot Fredrikstad 1981 fick ställas in på grund av snöfall och nytt speldatum blev just 16 maj, dagen då norrmännen fram till dess ägnat till att förbereda sitt nationaldagsfirande. Matchen drog flera tusen fler åskådare mer än en vanlig ligadrabbning och en ny tradition var född. Rosenborg har alltid hemmamatch den här spelomgången.

Mer läsning

Annons