Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fest för kärleken

/
 • Stig Östman berättar i sin föreställning bland annat en dramatisk historia från Ragunda 1702, om pigan som blev bortgift mot sin vilja. Den bygger på tingsrätts-protokoll som hittats på landsarkivet. ”Husbonden och hans son dömdes för ’löffleri’ – trolleri – för att de lurat pigan. Det är som en dokusåpa fast för 300 år sen”, säger Stig.
 • Katarina Widegren syr kläderna till Jämtlands läns teaters barnpjäs ”Önskebrunnen”. Kjell-Peder Johansson har skrivit och regisserat pjäsen som handlar om två kompisar som fiskar i en önskebrunn och får napp av en prinsessa. Men prinsessan är inte som prinsessor brukar vara ...
 • Svarta lådan sjöd av aktivitet i går när    LT hälsade på hos Länskulturen. Alla måste hjälpas åt att få allt klart till kärleksfesten. Stefan Ek från Filmpoolen fäste guldhjärtat på rätta stället. Foto: Henrik Flygare
 • Wanja Djanaieff har designat bröllopsduken som pryder festbordet i utställningen.
Här finns alla sorters brudpar, både en- och tvåkönade.
 • Nygjorda brudvantar – efter gammal modell eller helt nyskapade – visas i utställningen ”Krona och krans”. Ann Rundqvist, projektledare på Filmpool Jämtland, tog en tjuvtitt i går.
 • Härjedalens hemslöjdsförening har bidragit med nyskapande brudkronor i de mest skiftande material.
 • Att bära fram ringarna på en broderad kudde hör till både kurdisk och västerländsk tradition. ”I Sverige har vi också ofta broderat vackra giftaskuddar för brudparet att knäböja på under vigseln”, berättar Ingela Fredell.
Foto: Henrik Flygare

Länskulturen rustar för kärleksfest. Festen ska pågå en hel månad men börjar förstås på lördag – alla hjärtans dag.

Annons

Musik, teater, film, konst, poesi, berättelser, kurser, workshops, föreläsningar – allt på temat kärlek. Landstingets olika kulturaktörer tar ett gemensamt grepp och bjuder in länsinvånarna till ”svarta lådan” vid Folkets hus, där dörren står öppen nu i helgen och därefter torsdag–söndag i fyra veckor.

– Då är alla välkomna hit att ta del av allt som händer, säger Ingela Fredell, hemslöjdskonsulent.

Hon har varit starkt involverad i vandringsutställningen ”Krona och krans – smycka till fest och bröllop”, som åkt runt i landet under ett par år och nu äntligen landat i Jämtland.

Det var också Ingela Fredell som kläckte iden om att hela länskulturen borde göra en gemensam temasatsning med utgångspunkt från utställningen.

– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans. Då lär vi och inspireras av varandra samtidigt som vi syns och märks bättre.

”Upplev Kärlek” är samlingsnamnet på temasatsningen där Filmpool Jämtland ordnar filmvisning och animationsverkstad och länsbiblioteket en bokhörna. Estrad Norr har lejt Trio Quinta att spela bröllopsmusik från olika epoker. Länsteatern bjuder på två produktioner; nyskrivna barnpjäsen ”Önskebrunnen” och berättarteatern ”Kärleksfulla berättelser med Stig Östman”.

Dessutom blir det slöjdworkshops, konstinstallationer i realtid, poesikväll och pensionärsdag. Och mycket, mycket annat.

Fotnot: Det fullständiga programmet för ”Upplev Kärlek” hittar du på www.pagang.nu

Mer läsning

Annons