Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En färgstark julbetraktelse

Rödöns kyrka torsdag kväll, medverkade gjorde dirigenten Orwar Eriksson, sångsolisterna Maud Tretom, Jan Löfgren och Hans-Erik Sundström, samt 13 instrumentalister. Text Selma Lagerlöf, musik Hans-Erik Sundström.

Än en gång slår det mig att Selma Lagerlöfs texter alltid är så mustiga och knivskarpa i sitt berättande. Det är ingen konst att med hjälp av hennes ord placera sig i dåtidens Värmland i juletid och samtidigt känna alla dofter och få uppleva känslorna. Tur att vi alla har fått hennes verk som arv att njuta och förvalta.

Det är ett gott val av Hans-Erik Sundström att välja just denna text att tonsätta. Verket hade premiär i fjol så det är nu andra gången som verket på en dryg halvtimme framfördes. Det var för mig spännande att få höra Hans-Eriks tonsättning.

Musiken speglade fint berättelsen och det kändes genomkomponerat. Genreinfluenserna var många så ibland kändes det lite spretigt med de många idéerna, men musiken bär väl genom stycket. De solistiska partierna i flöjt, klarinett och slagverk gav fin lyster. Bengt-Eric Norlén var konsertmästare och bjöd på två fina solopartier med eldigt och dramatiskt spel. Riktigt stabilt vara det inte i alla frasstarter i stråket och intonationen lite sviktande ibland, men som helhet presterades en fin klang i instrumentalgruppen.

Maud Tretom reciterade Selmas text, välmodulerat och med välavvägd dramatisk prägel. Jan Löfgren var den sångliga solisten, vilken verket också är skrivet för. Som vanligt kunde vi lita på att vi från Jan fick njuta snygg klang och väldigt rent och välrepeterat sjunget. Tyvärr gick texten, för mig, förlorad i hans sånger.

I andra delen av konserten bjöd sångarna och musikerna på en knippe traditionella julsånger. Samtliga arrangerade för denna besättning av Hans-Erik Sundström. Jag tyckte mycket om arrangemangen vilka fint kompade sångarna och kändes fräscha.

Mina favoriter blev Frans Schuberts Ave Maria med Jan Löfgren som solist, och då framförallt för det väldigt behagliga tempot de bjöd på i denna sång. Jag tyckte också om duetten ur Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson där vi fick höra Maud Tretom och Hans-Erik Sundström som solister. Deras röstklanger blandade sig fint och klangen i instrumentalgruppen var lätt och behaglig.

Missa nu inte chansen att höra denna konsert i dag fredag i Gamla kyrkan, lördag i Duveds kyrka och söndag i Revsunds kyrka.