Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En epok har gått i graven

Klockan 11:20 i går gick en jämtländsk industriepok i graven. Då beslutade Östersunds tingsrätt att försätta Byggelit AB i konkurs. Vad som händer med bolagets tillgångar och de 130 anställda vet ingen.

Spånskivetillverkaren Byggelit AB har under en längre tid brottats med ekonomiska problem och de senaste två årens resultat har varit allt annat än hoppingivande. Förra året gjorde Byggelit en förlust på drygt 25 miljoner kronor och året dessförinnan en förlust på drygt 14 miljoner kronor.

Styrelsen och företagsledningen har den senaste tiden arbetat med att hitta en lösning men i går stod det klart att det inte skulle gå. Ledningen har inte kunnat hitta någon som vill investera pengar för att rädda Byggelit. I tisdags undertecknade bolagets ägare, Olle Persson, och vd, Peter Filén, en konkursansökan och i dag beslutade tingsrätten att försätta Byggelit i konkurs.

– Det var nog ingen som trodde att vi skulle gå i konkurs och det gjorde inte jag heller. När det väl händer så kommer det som en chock även om det varit problematiskt, säger vd Peter Filén.

Han konstaterar att det i branschen är små marginaler och att Byggelit inte har lyckats få upp volymerna efter finanskrisen trots att byggbranschen nu återhämtar sig. Krisen har också lett till att priserna på spånskivor varit låga.

– Kombinationen av lägre priser och lägre volymer har drabbat oss hårt, säger Peter Filén.

En annan faktor som påverkat bolaget på lång sikt är att priset på träråvara har ökat ända sedan i slutet av 90-talet.

De totala skulderna i bolaget uppgår i dag till nästan 154 miljoner kronor. Totalt har 239 olika bolag fordringar på Byggelit. Tingsrätten har utsett Anders Bergman på Ackordcentralen Norrland att förvalta konkursen.

– Jag är på bolaget nu och vi har hållit inledande personalinformation här och kommer att fortsätta med personalinformation i Lit i morgon, sade Anders Bergman till LT i går.

Han kan i nuläget inte avgöra vilka förutsättningar som finns för att bolaget ska kunna klara sig ur krisen.

– Vi arbetar just nu för att utreda vilka förutsättningar som finns för att driva den här verksamheten långsiktigt. Det arbetet bedrivs med högsta prioritet, det är allt jag kan säga just nu.