Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dundrande folkfest

/
  • Schlagerhårdrockarna i H.E.A.T bjöd Strömsund på en ordentlig show.Foto: Henrik Evertsson
  • Det var en blöt och kall fredagskväll i Strömsund. Men det är bara Dundermarknad en gång om året, så sådana vädertrivialiteter fick bortses ifrån.
  • Det är pudelfrillor som gäller. Det rådde inget tvivel om att det var H.E.A.T som var kvällens dragplåster. Med låten

För 26:e året i rad bjöd Strömsund upp till folkfest. Trots regn och rusk gör Strömsundsborna sitt bästa för en lyckad Dundermarknad.

Annons

När skymningen faller över festivalområdet, vackert beläget vid Ströms Vattudals strand, är det under paraplyer och filtar besökarna gömmer sig. Från tivolit söker sig en rosa heliumballong mot den gråa och molnfyllda skyn. Ännu är vi bara ett fåtal förhärdade själar som vågat oss ut. På dansbanan svänger det om Zlips trallvänliga melodier men dansbandskvartetten är fortfarande fler än de två dansande paren.

Den lilla scenen entras av John Lindbergs Trio. Ett gäng som vanligtvis inte spar på krutet. Visst svänger det i de pomadafyllda frisyrerna när rockabilly- dundret väcker öldrickarna i tälten. Lindberg själv bjuder oss på många, långa och underbara solon på sin gitarr.

Kvällens stora dragplåster stavas H.E.A.T. Kända från melodifestivalen och det snöpliga slutet i Gävle. Redan en halvtimme innan bandet ska börja står de inbitna framme vid stora scenen och väntar. Det är förväntan i luften och de håller med bestämdhet fast i kravallstaketet. När bandet till slut intar Dundermarknaden är det med mycket glädje, attityd och publikfrieri. Det råder inget tvivel om att de redan frälsta får valuta för pengarna. Bandet dunkar av låtarna i en hejdlös takt och lättar upp med mjuka ballader ala Scorpions.

I en intervju i tidningen "OKEJ" berättade bandets trummis, Crash, nyligen att han alltid genomför konserter utan kalsonger. Något jag inte kunde sluta tänka på.

Det finns så mycket jag önskar ut av svensk hårdrock. Tyvärr är det samma attribut, samma klichéer direkt hämtade från 1980-talet. Gitarristen kör på sin cowboyhatt, precis som kollegan i Poison. H.E.A.T lämnar inte mycket åt originaliteten, trots sin potential. Men det behövs kanske inte den här kvällen. Strömsund svarar bandet med rop och skrik och kalabalik av glädje. Vädret till trots bjuder schlagerhårdrockarna på en riktigt bra show.

Annons