Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En dörr” för sjuka och arbetslösa

Oppositionen vill ha Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen under samma tak i kommunerna.

Annons

Tanken är att sjuka och arbetslösa ska få stöd på samma ställa och inte ”bollas” runt.
Idén om en ”En dörr in”-reform presenterades av de tre partiernas ledare på måndagen.
– Man ska inte behöva falla mellan stolarna och den här dörren in ska inte vara frivillig för kommunerna att bestämma över. Det ska vara en lag, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.
Han pekar på att 54 000 människor bedöms bli utförsäkrade från sjukförsäkringen under nästa år och menar att problemet med att falla mellan stolarna därför är stort och akut. Oppositionen tror att de två statliga myndigheterna kommer att samarbeta bättre om de finns under samma tak i kommunerna.
Sjuka och arbetslösa
På samma plats ska också delar av kommunernas insatser för sjuka och arbetslösa finnas. På så sätt ska människor som är på väg från en försäkring till en annan, eller till socialbidrag få stödet de behöver på ett ställe. Ett liknande system finns i Norge.
Ohly räknar med att sjösätta en sådan reform inte alltför långt efter en eventuell valseger. Men någon sammanslagning av arbetslöshets- och sjukförsäkringarna är inte aktuellt, även om Miljöpartiet har ett sådant förslag.
Språkröret Maria Wetterstrand är dock nöjd med ”En dörr in”- förslaget, som ska utarbetas mer i detalj under våren.
– Det här förslaget löser en hel del av de problem som vill komma åt, även om vi vill gå längre, säger hon.
Överens om mycket
Även om Miljöpartiet i grunden har en annan syn på socialförsäkringssystemen, så tycker Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin att man ändå är överens om mycket.
– Försäkringssystemen ska vara starka och trygga. Det ska inte finnas några bortre gränser där man kastar ut människor, säger Sahlin.
Oppositionsledarna träffades på Socialdemokraternas kursgård Bommersvik för att stämma av arbetet med att få fram en gemensam politik. Ett besked om en rödgrön skattepolitik kommer i motioner med anledning av regeringens ekonomiska vårproposition i vår. En gemensam regeringsplattform ska presenteras i augusti.

Mer läsning

Annons