Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En djupdykning i forskningen som ska öka vårt välmående

/

Det handlar om dig och mig, om forskning som kan vara livsavgörande eller i varje fall ge förbättrad livskvalitet.

Annons

När man botaniserar bland landstingens forskningsprojekt ser man att mycket handlar om hur de ska hitta lösningen på våra vanliga sjukdomar, som både du och jag kan drabbas av. Det handlar om hjärtat, KOL, inkontinens, barnallergi och varför rehabilitering hjälper vissa att komma tillbaka i jobb men andra inte.

Den regionaliserade läkarutbildningen gör att landstinget just nu har fokus på forskning, utveckling och kompetens. Landstinget har också genom åren satsat en hel del på forskning, i dagsläget har ett 25-tal läkare disputerat i vårt län.

LT har tittat på de projekt som fått forskningspengar under 2009. Det är en hel del som ni själva kan konstatera på nästa sida. Vi har valt att titta lite närmare på några av dem under den här veckan.

– Alla nedskärningar kan ses som en hotbild, men långsiktigt finns det inget annat att göra än att satsa på just detta, säger en av forskarna, Eva Samuelsson som också är projektledare för den regionaliserade läkarutbildningen.

Att det finns möjlighet för att forska vid ett sjukhus är också en rekryteringsfråga, landstinget måste vara en attraktiv arbetsgivare för att locka till sig läkare.

För att få bedriva en regionaliserad läkarutbildning måste det finnas läkare som har disputerat, blir lektorer och tar ett ansvar för undervisningen.

Mer läsning

Annons