Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En djungel av bantningsmetoder

Inför julen fylls tidningarna av olika recept på godis, kakor, olika sorters sillar, köttbullar och skinka. Det mesta är kaloribomber och många är vi som lägger på oss några extra kilon.

Annons

Vanligaste nyårslöftet, i varje fall ett av dem, är att börja banta på det nya året. Så det är inte så konstigt att tidningarna, efter julhelgen, fylls med olika bantningstips, det flesta så kallade quick fix, snabba metoder som lovar flera kilos viktminskning på en vecka.

Ät mindre och motionera mer, eller prova någon kommersiell viktminskningsmetod med olika pulver eller långsamma kolhydrater.

Varför inte prova med ett bantningspiller eller en viktminskningsklubb?

Det finns en hel djungel av metoder som erbjuds för att personer med övervikt ska kunna ”rasa i vikt” och metoderna med ”viktnedgångsgaranti” är många.

Lika många är de desperat överviktiga och feta som till varje pris vill bli av med överflödiga kilon. Ibland lyckas det, ofta blir det ett totalt misslyckande.

Googlar på ”gå ner i vikt” och får 435 000 träffar. Klart är att bantning har blivit en mångmiljonindustri.

Fettbanta med LCHF

– innebär att du ska skippa kolhydrater och alla lågfettprodukter, strunta i nyckelhålsmärkningen och äta massor av fett i stället. Det innebär att du äter kött, fisk och skaldjur som vanligt men struntar i potatis, ris och pasta.

Men lägg till ordentligt med fett, en rejäl smörklick eller en fet, god sås.

Glykemisk index, GI-metoden

– ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du har ätit livsmedel som innehåller kolhydrater. Det handlar alltså om att byta ut livsmedel som får blodsockret att åka berg- och dalbana mot livsmedel som håller blodsockret på en jämn nivå. Det innebär att du inte ska äta exempelvis potatis, vitt ris, pasta, bröd, hamburgare, pizza, godis, kakor, läsk.

Nutrilett

– är mest kända för sin shake-pulverdryck som tas som ersättning för alla eller vissa måltider. Men de säger att om man vill använda pulvret som enda näring i mer än två veckor ska det ske i samråd med läkare.

Viktväktarna

– har runt 40 års erfarenhet av att hjälpa människor som vill gå ner i vikt. De säger att de baserat sin metod med mat, motivation, möten och motion på vetenskaplig forskning och analyser. Här räknas points, man bantar i grupp och går på möten för att sporra varandra. Det finns inga förbud, deltagarna får veta hur många points de får stoppa i sig så det är bara att välja meny och räkna.

Flygvärdinnedieten

– bygger på att man äter mycket proteiner och lite kolhydrater. Proteinerna ger nämligen en mättnadskänsla som räcker länge, samtidigt som man tvingar kroppen att göra sig av med glukogen (socker). Eftersom glukogenet binder runt 3-4 kilo vätska, som kissas ut så visar vågen mindre.

Det finns förstås fler viktklubbar, bantningspiller och måltidsersättningar som inte redovisas här, exempelvis Atkins, ISO-metoden, Tallriksmodellen, Stenålderskost, Omish, Montignac, ABS-dieten och Medelhavsdieten.

Mer läsning

Annons