Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för grönsaker

Den första oktober firas Vegetariska världsdagen runt om på vårt klot och av många individer, kommuner och skolkök i Sverige. Gör det du också!

Vi måste växla över från animalier i riktning mot en växtbaserad kost enligt miljöorganisationer som Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket och Svensk mat- och miljöinformation.

FN:s miljöprogram UNEP skriver i en uppmärksammad rapport att för att rädda världen från hunger, energibrist och de värsta effekterna av global uppvärmning måste en global omläggning av matvanorna genomföras bort från animalier.

Kött- och djurfoderproduktion är den största källan till vattenföroreningar världen över och bidrar kraftigt till att miljarder människor inte har tillgång till rent vatten. Haven fiskas ut, främst för djurfoder, men också för direktkonsumtion av människor. Allt fler havslevande populationer och arter försvinner, med ekosystemkollaps som följd.

Ta chansen att börja äta växtbaserat på Vegetariska världsdagen och etablera nya gröna kostvanor. Det kommer att ge stora positiva effekter för miljön och din hälsa. Och färre fattiga människor kommer att tvingas in i kronisk hunger och svält. Tillsammans kan vi se till att framtiden börjar nu!

Jonas Norberg

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel