Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag bakom kulisserna på teatern

Det började med föreställningen "Dunderklumpen" i dag står de här med "Alla hästar hemma!". Teater Barda är inne på sitt femte år och sin sjunde stora föreställning.

Det är en tisdagsmorgon i slutet av september. Gänget bakom teater Barda är samlade på Exercishallen i Östersund för att repetera. Om två veckor är det premiär för den nya föreställningen "Alla hästar hemma!".

Dagen börjar med att regissören Henrik Ögren hälsar alla välkomna till en ny vecka med teater Barda. Han går igenom vad som händer den närmsta tiden men fokuserar mest på dagen. När frågan om alla har läst manuset kommer så blir det tyst i lokalen. Endast ett fåtal berättar att de har pluggat på manuset.

Henrik berättar att det här är en viktig vecka.

– Eftersom det är den sista med lugn och ro så krävs extra koncentration mina damer och herrar, säger Han.

Innan det är dags att repetera är det uppvärmning. Barbro Skalman som är assistent och lite allt i allo i gruppen leder uppvärmningen. Alla ställer sig på scenen och härmar Barbros rörelser, efter några minuter avslutas uppvärmningen och det är dags att spela teater.

Alla tar plats bakom scenen. Är ni redo, ropar Henrik? Ett högt och tydligt JA hörs.

Efter första genrepet frågar Henrik alla hur de tyckte att det gick. Han går sedan igenom med en och en för att ge beröm men även kritik och feedback.

Henrik fick bryta in totalt nio gånger under första genomdraget.

– Det är bättre än förra veckan. Då var det 12 gånger, säger Henrik.

Han fortsätter att berätta om hur viktigt det är att alla ler innan de fortsätter att jobba vidare med delarna som inte satt perfekt.

När skådespelarna har spelat igenom delarna som felade är det dags för lunch. Alla byter om och sätter sig för att äta. Under lunchen frågar jag några av skådespelarna vad de tycker om att spela teater. En berättar att det är första gången som de spelar för barn och de vet inte hur barnen kommer att reagera.

En annan berättar om när hon var på audition 2009 för att få spela i Barda och om lyckan när Henrik ringde upp och meddelade att hon kommit med.

Efter att alla ätit i lugn och ro är det dags för gänget att samlas igen för ytterligare repetitioner.

När dagen når sitt slut ropar Henrik: bra jobbat!

– Vi har en lång arbetsvecka framför oss. Det är här ni måste använda er energi, avslutar Henrik.

Föreställningen "Alla hästar hemma!" är den sjunde stora produktionen sen teater Barda startades. Tidigare produktioner har byggt på skådespelarnas egna uppfattningar om livet och hur det är att vara utvecklingsstörd. "Alla hästar hemma!" bygger på sex - till nioåringars uppfattning om vad som är det viktigaste i livet. För att ta reda på det åkte hela gruppen ut och pratade med förskoleelever.

Henrik Ögren och Barbro Skalman har båda varit med sedan starten 2008.

– Så länge det finns fler historier att berätta och vi hittar på nya utmaningar inspirerade av skådespelarna så ser vi inget slut, säger Henrik.