Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En bombmatta med avgiftshöjningar"

Moderaterna vill stärka budgeten i regionplanen för 2015-2017 med avgiftshöjningar, straffavgifter och sänkt åldersgräns när det gäller fri vård för ungdom.
– Siwertsson lägger en bombmatta av avgiftshöjningar, kontrar landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

Skiljelinjerna mellan de olika politiska partierna i landstingsfullmäktige var tydlig när den inriktningen mot Region Jämtland Härjedalen skulle formas.

Det blev en flera timmar lång debatt.

Vid årsskiftet träder en historisk förändring i kraft då landstinget och regionförbundet blir en region med fullt ansvar för länets utvecklingsfrågor.

– Nu handlar det om långsiktighet och uthållighet där hälso- och sjukvården kommer att vara den enskilt största komponenten i den nya regionen. Det är viktigt att se sambandet mellan det regionala utvecklingsarbetet och sjukvårdens finansiering, säger Harriet Jorderud.

Hon pekar på nödvändigheten att förstärka vissa verksamheter. Exempelvis förbättra forskningsmiljöer, förebygga hälsa för barn och unga, vuxenpsykiatri och utveckla primärvården. Men det kommer att dröja till november månad innan en slutgiltig plan antas.

– Sjukvården står för 93 procent av den totala verksamheten och därför är det hög tid att sätta fokus på den patientnära personalen, säger Christer Siwertsson. Det är också viktigt med näringslivsutveckling som Nya närvården.

LT har tidigare berättat att Moderaterna vill höja lönerna för sjuksköterskorna i flera steg, satsa på kompetensutveckling och friskvårdscheck.

Det ska betalas av höjda avgifter och dubbel taxa vid uteblivet besök.

Christer Siwertsson slår fast att Östersundsborna överutnyttjar akutvården på sjukhuset därför ska avgiften där höjas till 500 kronor per besök.

Han anser också att ungdomar går till läkare oftare för att det är gratis, därför ska den fria läkarvården ta slut vid 18 års ålder i stället för vid 19 år som i dag.

– Nu är det dags att sätta upp en vision, säger Thomas Andersson (C) när han presenterar deras förslag.

– År 2020 ska vi vara fler än 130 000 invånare i regionen, vi ska tillhöra den halvan av befolkningen i Sverige som är friskast och har bäst folkhälsa, slår han fast.

– Och regionens företagsklimat ska placera sig på den övre halvan i Svenskt näringslivs ranking.

Folkpartiet presenterade ett utkast till regionplan för perioden.

– En tillgänglig sjukvård som i alla avseenden minst motsvarar sjukvården i övriga Sverige, en region i ekonomisk balans med en reell utveckling av hela sin potential.

– Vi gör en komplett regionplan vid ett eventuellt maktskifte, var budskapet från Finn Cromberger.

Bengt Bergqvist (S) menade att Moderaterna inte har en enda krona mer än de och (V) har i sin budget.

– Man kan inte räkna med att invånarna överkonsumerar vård och höja avgiften. För går de inte till sjukvården blir det inga pengar heller, säger han.

– Eftersom ni inte tänker förändra högkostnadsskyddet blir det inga mer pengar. Ska det bli någon ordning står (S) och (V) för den.

– Du förstår helt enkelt inte Moderat politik, kontrar Susanne Wallner (M). Vi har utgått från det antal som uteblir i dag.

Monalisa Norrman (V) menar att de aldrig kommer överens med (M) om avgiftshöjningar, de vill i stället ta bort avgifter och höja skatten.