Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok man inte vill ska ta slut

Annons

Boken om golden retrievern med adhd, Marley och jag, har gått som en löpeld över hela världen. När John Grogan nu har skrivit om sitt liv fick jag skruva ner förväntningarna en smula på att den här boken skulle vara lika rolig. För det är den naturligtvis inte – åtminstone inte på samma sätt.

Den handlar om uppväxten i en familj där både mamma och pappa är mycket hängivna, i viss mån fanatiska, katoliker. John Grogan har tre syskon och föräldrarna vill förstås att barnen ska bli utövande katoliker. John är yngst och har mycket svårt att hitta vägen till föräldrarnas Gud. Pappa och mamma Grogan vägrar att ge upp, men John kommer längre och längre från ”den rätta vägen”, av olika anledningar, och det går så långt att han bryter med familjen när han träffar sin blivande fru.

Boken inleds med ett samtal från Johns 86-årige far som fått cancer och det är nu, sent i livet, som John börjar fundera över livets fallgropar och vad som har gjort att han är den han är.

Han berättar med mycket humor och kärlek om hela sitt liv så här långt, om sin uppväxt, syskonen och föräldrarna och får först i slutskedet av sin pappas liv förståelse för de värderingar som föräldrarna stått för och som de aldrig svikit. Han inser att allt inte är enbart svart eller vitt.

Jag ville inte att boken skulle ta slut, John Grogan skriver så lättsamt och medryckande och med en stor portion självironi. Han har jobbat som journalist och krönikör på olika tidningar i många år, men ägnar sig nu helt och hållet åt författarskapet på heltid.

Mer läsning

Annons