Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok för skrivsugna

”Bara inte skolan tar våra idéer och gör dem tråkiga...” – den fördomsfulla farhågan flög över scenen när årets Augustpris delades ut till Katarina Kuick, Ylva Karlsson, Sara Lundberg och Lilian Bäckman för fackboken ”Skriv om och om igen”.

Annons

Stackars skolan drar alltid kortaste strået bara för att den är tvingande och nedtyngd av betygskrav och traditionell tristess. Skrivarkurser och läger, ofta i någon härlig miljö, som är det kreativa gängets ursprungskälla, är frivilliga och avslappnat kravlösa. Kom loss bara! Men hur?

Först tyckte jag att den svarta pärmen med vit text var ful men sen började jag gilla den, särskilt den mjuka och samtidigt slitstarka känslan i handen. Man kan säkert slå upp boken tusen gånger och hitta något nytt varje gång, ett nytt uppslag, en ny början, en inspirerande bild, en rolig lek.

Även om boken i första hand vänder sig till ungdomar är den full av möjligheter, inte bara för skolan, dramaleken eller skrivarkursen utan för julhelgen, personalfesten eller den ensliga författarlyan, där någon kört fast och bara behöver syre för att komma igång med den berättelse man redan har i sitt huvud. Sen går det av sig själv.

Tro inte att det bara är lättviktigt och lekfullt. Nej, tvärtom. Här finns övningar som tränar, inte bara språket utan varseblivningen och minnet, fakta om versmått, allitteration, genrer, citat ur världslitteraturen och insikter om behovet av research.

Jag ser boken som en uppvärmning av hjärnans kreativa centrum. I det som ser ut som ett skapande kaos finns också struktur och register.

 

Det var överraskande att ingen av de skönlitterära barn- och ungdomsböckerna vann men ett intressant val ändå. Kanske är meningen ”Hon hette Liv men det hjälpte inte...” en mer frigörande början än ”Mitt sommarlov”.

Det ska bli spännande att följa upp hur boken tas emot och hur intresset fördelar sig mellan pojkar och flickor. Är det med skrivande som med läsning? Fullfjädrade författare finns väl ungefär lika många av båda könen?

Mer läsning

Annons