Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En blandning av eufori och skräck”

96-miljonersprojektet i Björnrike är i full gång. Den 26 december ska Sveriges största express-stollift, två nya backar och ett kraftfullt snösystem vara färdiga för invigning.

– Det är en blandning av eufori och skräck. Det här är en jätteutmaning för SkiStar Vemdalen, säger destinationschef Torgny Svensson.

Förutom att de kom igång lite senare än planerat på grund av den långa vintern, så rullar arbetet med jättesatsningen på bra i Björnrike.

Nitton maskiner är igång och ett trettiotal personer jobbar i nuläget med att gräva, schakta och lägga snökanonrör längs de två nya backarna.

– Vi försöker komma på något bra namn på backarna, men vi vill inte att det ska ha någonting med björnar att göra. Det börjar bli lite uttjatat, säger Torgny Svensson och skrattar.

Uppe på toppen grävs det också för fullt. Det ska nämligen byggas en stor damm till det nya snösystemet som rymmer 250 000 kubikmeter vatten.

Det nya energivänliga systemet blir mycket effektivt - vid fyra minus kommer det att kunna snölägga hela Björnrike på runt 100 timmar.

– Energi- och driftmässigt är det en jättebra lösning, säger Torgny Svensson.

Motorn till den nya express-stolliften kommer också att vara stationerad på toppen. Express-stolliften, som fått namnet Grizzly, blir Sveriges största och resan upp kommer ta 5 minuter och 44 sekunder.

Ett 600 kvadratmeter stort garage ska även byggas, då stolarna ska parkeras varje kväll.

– Komfort och transportering är viktigare för trivseln än vad man tror, menar Torgny Svensson.

Torgny Svensson tycker sig redan kunna se att det finns ett helt nytt intresse för mark och uthyrning i området.

Det byggs 100 nya objekt inför vintern i Vemdalen, varav 62 stycken är byggda för kommersiell uthyrning. Det har även utarbetats en detaljplan som ger möjlighet till kraftig förtätning med bland annat 2800 nya bäddar.

– Det måste till mer människor på liten yta och man måste erbjuda mer än bara skidåkning. Alla har insett vilken fantastisk möjlighet vi har här i Björnriket, säger Torgny Svensson.

– Man trodde inte att det skulle bli av, men det är otroligt kul att få vara med på den här resan, håller kollegan och sportchefen Glenn Westerlund med.