Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bipopulär historia

Hasse Brontén är polisen som blev komiker. Han är känd från Ladies Night, RAW och Parlamentet. Den 7 maj står han på Storsjöteaterns scen med sin första egna föreställning "Bipopulär".

Hur är läget, Hasse?

– Tack det är jättebra, det börjar ju bli varmt.

Bipopulär – vad betyder det?

– Det är en kombination av min egen vilja att bli populär och att växa upp med bipolär sjukdom. Humor har alltid varit ett försvar, den trollade bort jobbiga känslor. I vuxen ålder så förstod jag att det inte fungerade i till exempel förhållanden.

– Det är min historia utifrån oss som inte har fått en diagnos. Man uppmuntras att tänka utanför boxen, vara lite crazy, men inte tänka för långt bort. Jag är fascinerad av galenskap, en negativ egenskap som vi sätter på oss för att framstå som bra, jag är lite galen liksom, för att visa att man inte är riktigt normal.

Psykisk sjukdom, varför skall vi prata om det?

– Det är inte alls länge sedan jag började prata om det, vi pratade inte om det i min familj. I många år sa jag att min pappa dött i cancer för att jag skämdes. Pappa tog livet av sig på grund av sin psykiska sjukdom så det kan leda till död. Att jag pratar om det tror jag kan vara mitt lilla strå till stacken, jag tycker att man skall prata om det. Mina bröder hade andra sätt att hantera det här medan jag alltid använt humor och det här är en humorföreställning, det skall man inte glömma. Jag har också fått uppmuntran av kollegor att skriva om det här.

Är det viktigt med humor i det allvarliga?

– Ja absolut, man får skämta om allt. Men ju känsligare ämne, ju skickligare skämtare. Ämnen som Estonia och tsunamin är svårare att skämta om, tragik plus tid är humor brukar man säga. Andra världskriget och förintelsen går det att skämta om idag till exempel. Sen funkar det bättre om Özz Nûjen skämtar om rasism och Marika Karlson om att vara tjock, än om jag skulle göra det.

Vad kommer du bjuda på?

– Både högt och lågt, mycket skratt och kanske också tårar och tänkvärda ord. Det här är som livet, det går upp och ner, det är högt och lågt.