Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bild av ett lyckligt minne

Detta foto föreställer Britt-Marie Wahlbys farfar Lars Wiktor Andersson, Skavbränna, Föllinge. Här sitter han på sin fina motorcykel med sidovagn som hon åkt med många gånger. Så här berättar Britt-Marie:

Annons

"Farfar och min farmor Anna Brita ägde en bondgård med kor, hästar och några grisar. Huset i bakgrunden hade han byggt själv. På gården fanns kvarn, smedja, snickerilokal, bakstuga med flera byggnader. Han var mycket självlärd och intresserad av arkitektur.

Flera av hans syskon flyttade till 'Amerka' som man sa förr. Han var nog intresserad av att åka dit – jag minns att han läste och hade en engelsk ordbok med tecknade bilder.

Som liten bodde jag där med mina föräldrar och jag älskade min farfar. Han läste för mig ur Albert Engströms historier. Saga? Nja! Men jag lärde mig många historier utantill med svordomar.

Läkare och tandläkare gick han inte till i onödan. Han kunde sitta vid köksbordet och dra ut tänder själv med tång, sedan lade han in en snus.

Han hade en bandtraktor också, där fick man vara med och köra och det fanns ingen ratt utan man styrde med två spakar.

Det var roligt att bo där som barn, fast det inte fanns några andra barn att leka med, så jag blev vad man sa, 'lillgammal'. Tyvärr flyttade vi därifrån så småningom.

Min farmor Anna Brita härstammar från en släkt som heter Jönke Wallin och han hade en bror som kallades 'Ransarkungen' – en otroligt stark man som sades kunna bära en stor oxe på sina axlar när oxen inte orkade gå längre. Han slogs även med en björn (ingen myrtuss). Folk måste ha varit starkare och mer uppfinningsrika förr i tiden, inte så sjåpiga som i dag.

Min farmor och farfar avled båda två på 1960-talet och var båda i 80-årsåldern. De hade två barn och fyra barnbarn