Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En besvärlig balansgång

Först Miljöpartiet och sedan Socialdemokraterna har erbjudit sig att göra upp med de borgerliga om flykting- och asylpolitiken, allt för att hålla Sverigedemokraterna borta från dessa frågor.

Vänsterpartiet däremot vill behålla den rödgröna överenskommelsen i dessa frågor. Det är en märklig förhoppning i ett läge där Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen.

Men sanningen är väl att en överenskommelse i dessa frågor mellan regeringen och de rödgröna inte heller är en lösning på längre sikt.

Sverigedemokraterna avslöjade omedelbart sin avsikt att använda andra frågor för att bryta upp ett blocköverskridande samarbete i den här frågan.

Talmansfrågan kommer upp omedelbart. Budgeten tas inom kort. Ett minoritetsregerande på Sverigedemokraternas villkor kan bli besvärligare än vad de borgerliga tänker sig när de nu vill regera vidare med sin fyrpartiallians.

En annan fråga som kommit upp direkt efter valet är det fackliga samarbetet med Socialdemokraterna. Fortfarande röstar en majoritet av LO-medlemmarna med sossarna, och en inte särskilt stor minoritet med de borgerliga.

På tjänstemannasidan verkar det se sämre ut i detta val. Men så är förstås både TCO och Saco redan partipolitiskt obundna. När den ”före detta TCO-anställde” Ulf Öfverberg – det är så han presenteras i DN (i måndags) – uppmanar facken att bryta med Sossarna så gör han det inte som före detta TCO-anställd, utan som näringspolitisk expert på Vårdföretagarna. Eftersom han samtidigt är riksdagskandidat för Folkpartiet, så är det uppenbarligen bara facken och inte företagarnas organisationer, som han anser ska hålla sig borta från partipolitiken.

Är det något som borde vara tydligt även för tjänstemännen så är det att den borgerliga politiken missgynnar dem. När bara tio procent av de arbetslösa får 80 procent, och när väldigt få tjänstemän får en anständig nivå i den allmänna sjukförsäkringen, är det inte mindre samarbete med Socialdemokraterna som krävs utan mer!