Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av vårens höjdpunkter – trots bristerna

/
  • Skräckserien ”Resident Evil” är tillbaka och den här gången har spelet ett mer actionbetonat upplägg – på gott och ont.
  • De nyfunna kompanjonerna står inför en stad fylld av dreglande och stönande mordmaskiner.

Resident Evil 5
(Capcom)
Ålder: 18+
Format: Xb 360, Ps3

Annons

Betyg: 4

1996 slog Shinji Mikamis ”Resident Evil” ner som en bomb i spelvärlden.

Spelet var klart inspirerat av regissören George A Romeros klassiska zombiefilmer och introducerade en ny genre – ”survival horror”.

Efter att ha mjölkat ur konceptet i ett antal, mer eller mindre, oinspirerade uppföljare så tog Capcom sin skräckserie tillbaka till ritbordet. Resultatet blev ”Resident Evil 4” från 2004 – en modern klassiker med ett mer actionbetonat upplägg, men med samma intensiva spänningsupplevelse som de första spelen.

Efter fyra års väntan är Chris Redfield tillbaka för att fortsätta sin kamp mot det fruktansvärda Umbrellaviruset, som numera används av terrorister som biologiskt stridsmedel.

Redfield skickas till byn Kijuju i nordöstra Afrika, tillsammans med en militär styrka för att undersöka en väntad affärsuppgörelse. På plats sluter han upp med sin lokala följeslagare Sheva Alomar, som följer en genom resten av spelet.

Det dröjer inte lång tid innan helvetet brakar lös, i fullt dagsljus, och de nyfunna kompanjonerna står inför en stad fylld av dreglande och stönande mordmaskiner.

Capcom håller sig trogna till upplägget från ”Resident Evil 4”. Kameran är fast placerad över axeln på huvudpersonen, precis som förra gången det begav sig. Och precis som i alla andra spel i serien så känns kontrollen olik allt annat i spelväg – på gott och ont.

Du kan fortfarande inte springa och skjuta samtidigt, vilket är en detalj som utvecklarna borde ha sett över. Visst, klumpigheten i kontrollen skapar en viss spänning, men ofta blir man bara irriterad över att man valt att behålla en kontroll som i grunden känns omodern.

Den som gillat tidigare spel i serien riskerar också att bli besviken på att pusselmomenten är så enkla att de knappast bjuder på någon utmaning alls.

Fokus ligger alltså på actionmomenten och möjligheten att kunna samarbeta med en kompis, som kan ta kontroll över kollegan Sheva. På många sätt känns ”Resident Evil 5” som en spinoff på den ordinarie seriens mer äventyrsinriktade framtoning.

Nu låter det kanske som om ”Resident Evil 5” är en besvikelse. Så är det inte. Det är fortfarande ett alldeles utmärkt spel som bjuder på många timmars skräckblandad förtjusning. Problemet är kanske att det är, snudd på, omöjligt att följa upp ett mästerverk som ”Resident Evil 4”.

Capcom gör en hel del för att förnya konceptet, främst med co op-läget, men lyckas samtidigt förlora vissa av seriens grundläggande byggstenar. Det förhindrar inte att Chris Redfields återkomst fortfarande är en av vårens höjdpunkter.

Mer läsning

Annons