Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av tio utsattes för brott

En av tio jämtar utsattes för misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri och trakasserier förra året.

Det är en lite lägre andel än sett till landets befolkning som helhet.

Drygt 11 procent av befolkningen i Sverige uppger att de utsatts för något eller några brott mot enskild person, där ovanstående brottstyper ingår, under 2009.

Bara en dryg fjärdedel av dessa brott har anmälts till polisen.

Det visar en delrapporten Nationella trygghetsundersökningen om utsatthet för brott (NTU), som Brottsförebyggande rådet gjort.

Delrapporten visar också att ungefär vart nionde hushåll i landet utsattes för egendomsbrott under 2009. Egendomsbrott mot hushåll omfattas i undersökningen av bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur eller från fordon samt cykelstöld.

I Jämtlands län har sex procent av befolkningen uppgett att det utsatts för egendomsbrott mot hushåll. Det är den lägsta andelen bland länen i landet.

Brå har kommit fram till att det endast är en liten andel av landets befolkning som utsätts för brott.

1,3 procent av befolkningen utsätts för 54 procent av alla brott som begås mot enskild person.

Unga män, 16-24 år, uppger hög utsatthet för misshandel, unga kvinnor uppger hög utsatthet för hot och ensamstående med barn uppger hög utsatthet för trakasserier.

Totalt sett till landet som helhet har enligt undersökningen 24 procent uppgett att de utsatts för något brott förra året. Det är en svag minskning jämfört med den första mätningen 2005.