Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av jazzvärldens riktigt heta grupper

Shai Maestro Trio spelade i tisdags kväll på Birka folkhögskola. "Det är omväxlande sublimt och intrikat, andlöst lågmält och expressivt" skriver LO Rindberg.

Utan tvekan är det en av jazzvärldens hetaste grupper just nu och än en gång har Shai Maestro Trio gästat Birka folkhögskola för en konsert i Klubb Sams regi. På tisdagskvällen var det dags för ett nytt gästspel och liksom förra gången möttes trions framträdande av jubel och stående ovationer.

Pianisten Shai Maestro slog ju igenom som något av ett jazzens underbarn i den israeliske basisten Avishai Cohens grupp för åtskilliga år sedan, men sedan dess har han alltså hunnit med att forma sin egen oemotståndliga och mycket framgångsrika trio. Liksom slagverkaren Ziv Ravitz bär Shai Maestro med sig ett israeliskt folkmusikarv, som i repertoaren egensinnigt blandas upp med såväl jazz som pop och klassisk musik. Den peruanske kontrabasisten Jorge Roeder, helt suverän med sitt stråkspel, fullbordar trions fenomenalt lyhörda samspel.

Det faller sig rätt naturligt att jämföra Shai Maestro med Esbjörn Svensson och hans trio e.s.t. Men Shai Maestro har faktiskt tagit den avancerade improvisationsmusiken åtskilliga steg längre utan att för den skull på något sätt vara provocerande. Egentligen är ju den här trions musik originellt vacker, ofta meditativt vilsam i all sin lågmäldhet och med sin lyriska grundton. Men här finns också en dynamik och oerhört mycket energi när man från en närmast sprött klingande introduktion eskalerar tonbilden mot ett crescendo.

Konserten på Birka får trots allt en rätt intim karaktär, där Maestro – det självklara navet i trion – småpratar med sin publik i en ödmjuk framtoning. Repertoaren är en blandning av egna låtar från trions andra CD "Road to Ithaca" och nyskrivet material, som ska spelas in för en tredje skiva. Det är omväxlande sublimt och intrikat, andlöst lågmält och expressivt i musikaliska dialoger och triosamtal mellan flygel, kontrabas och trummor.

En märkligt nyskapande trio är det, som bjuder på många musikaliska överraskningar. Jag tycker att omslaget till trions senaste CD med sin surrealistiskt festliga omslagsbild av Maggie Taylor antyder just det, att Shai Maestro Trio kan man vänta sig överraskningar av. Det är en trio ovanligt kreativa och nyskapande musiker på väg i en riktning som nog ingen riktigt kan förutse. Men det är spännande att som lyssnare få följa trion på den vägen.

----------------------

Recension

Shai Maestro Trio
(Birka folkhögskola)