Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av hundra har snabb uppkoppling

Strategin för att hela länets invånare ska kunna använda fiber når inte sina delmål. Vissa kommuner är klart undermåliga vad gäller uppkoppling.

2013 antogs en strategi för bredband i Jämtlands län av dåvarande Jämtlands läns landsting. Strategin säger att minst 90 procent av länets privatpersoner och företagare ska ha tillgång till fibernät år 2020.

Statistik från Post- och Telestyrelsen visar att tillgången fibernät skiljer sig markant beroende på kommun

Sämst är Ragunda kommun där 1 procent av de som lever och verkar i kommunen kan koppla upp sig mot fibernät för att använda internet. 65 personer har möjlighet att använda fibernät i hela Ragunda kommun.

Annika Forsström-Nordvall (C) är oppositionsråd i Ragunda kommun.

– När folk vill flytta hit märker jag att det är en viktig fråga. Och om man till exempel bor här men arbetar på annan ort, säger Forsström-Nordvall (C).

Kan den bristande tillgången till fibernät ses som ett hot mot Ragunda kommun?

– Ja, absolut. Det tycker jag. Det handlar om ifall folk ska vilja bo här, säger Forsström-Nordvall (C).

I Östersunds kommun kan 62 procent koppla upp sig. Knappt 42 000 personer.

Motsvarande i Krokoms kommuns - tvåa på listan - är 34 procent vilket motsvarar knappt 5 900 personer och arbetsplatser.

Jämtland och Härjedalens samlade möjligheter att koppla upp sig mot fibernät är procentuellt mindre än Östersunds kommun. Däremot är de större än resten av kommunerna. 2015 har 37 procent av länets invånare tillgång till fibernät. Det är strax under delmålet på 40 procent år 2015 som sattes när strategin togs fram.

– Det pågår en snabb utbyggnad av fibernät i länet, säger Jan Molde som är utredare på Region Jämtland Härjedalen.

– Även år 2020 kommer det att finnas byar och boplatser som är utan fibernät, men då finns mobila nätverk som fungerar som ett mindre säkert alternativ.