Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arg presidentfru kan få maktens korridorer att gunga

Annons

- Om du hade fortsatt dejta honom så hade du varit gift med en bensinmacksägare.

- Nej, jag hade varit gift med USA:s president.

Ordväxlingen ska ha ägt rum mellan Bill och Hillary Clinton då presidentparet stött på en tidigare pojkvän till Hillary när de stannat för att tanka.

En sann historia eller inte, det kan bara Bill och Hillary svara på. Men historien sätter fingret på presidentfruarnas makt i politiken.

I dag är rollerna som bekant ombytta hos paret Clinton.

Men vi ser liknande tendenser hos paret Obama. Den retoriskt skickliga och omåttligt populära Michelle Obama har breddat makens popularitet, särskilt bland kvinnor.

De designkläder hon dök upp i på kampanjevent i Obamas presidentvalskalskampanj sålde omedelbart slut. Hennes överarmar diskuterades på fitnessforum och fick bli en symbol för den lyckade karriärkvinnan som hade tid för både arbete, familj och sin egen hälsa. Hon har rappat om barns hälsa på Youtube och blev en symbol för allas rätt till en jämlik hälsa. Själva essensen av Barack Obamas största reform i Vita huset, sjukförsäkringen "Obamacare".

Och nu senast, den rejälaste avhyvlingen av Donald Trumps skryt om sexuella övergrepp som hittills har nått media. Utan att nämna Trump vid namn en enda gång förkastade hon hans kvinnosyn i ett känslosamt tal: "Det här var inte omklädningsrumssnack. Det här var en mäktig individ som fritt och öppet talade om sexuellt rovdjursbeteende".

Michelle Obama nyttjar sin maktposition väl.

På andra sidan jordklotet använder en annan presidentfru just nu sin makt, mot den egna maken. Det är Nigerias presidentfru Aisha Buhari som varnar sin man, president Muhammadu Buhari, för den marionetteater som regeringen har kommit att bli. Till BBC säger hon: "Om det fortsätter så här fram till 2019 så kommer jag inte att gå ut och kampanja igen och uppmana varje kvinna att rösta som jag gjorde tidigare".

När frugan ryter ifrån, då är det bäst att lyssna. Särskilt om hon har landets kvinnliga publik på sin sida. En slags politisk hushållsekonomi, skulle man kunna kalla det.

Att presidentfruar får ett stort politiskt utrymme är kanske inte så konstigt. Även deras roll som "First Ladies" navelskådas inför de nationella valen. I en lång intervju med Melanie Trump, Donald Trumps fru, svarar hon att hon vill bekämpa nätmobbning om hennes man blir vald.

I samma intervju bedyrar hon sin makes oskuld vad gäller de många sexuella trakasserier han nu anklagas för och menar att Donald i själva verket blev pressad av en journalist till "att prata grabbigt". Potentiella First Ladies har mycket makt, men makten att få Donald Trump att förknippas med ett fromt lamm lär ingen, presidentfru eller inte, besitta.

Särskilt meritokratisk är knappast den makt som kommer som make eller maka till en president. Men så vet vi också att makt sällan uppfyller de meritokratiska element som man skulle önska.

Amanda Lundeteg, VD och talesperson för stiftelsen AllBright, är jämten och jämställdhetskämpen som av TCO är rankad som framtidens mäktigaste opinionsbildare. AllBrights årliga rapporter synar jämställdheten i börsnoterade företag. Enligt Lundeteg kommer det med nuvarande utvecklingstakt att dröja fram till 2040 innan börsbolagens ledningsgrupper är jämställda.

Trots att många svenska börsbolag har över 40 procent kvinnor i organisationen är det endast 20 procent andel kvinnor i ledningsgrupperna, och 6 procent kvinnor på VD-poster respektive ordförandeposter.

Med andra ord kommer många kvalificerade kvinnor inte att nå de maktpositioner de har potential för. Vilket slöseri med kompetens!

Hillary Clinton har god chans att bli USA:s första kvinnliga president. Hon kunde ha gift sig med bensinmacksägaren.

Hon skulle ändå ha stått som presidentkandidat i dag.

Annons