Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En annan slags välfärd

Hör på det här, 2008 spenderade landsting en 2,5 miljarder på kultur. Ja, det är alltså meningen att vi ska bli upprörda av uppgiften.

Annars kan vi prova den här meningen: ”Hur många känner till att samtliga landsting varje år betalar miljontals kronor för att subventionera vuxna människors fritidsintressen?”

På DN debatt (22/8) skriver en blå statsvetare och en representant för högerns tankehus, Timbro, om pengarullningen i landstingen. Det är alltså inte Riksrevisionen som har synpunkter på att offentliga medel används för att berika medborgarnas fritid. Kan vara viktigt att komma ihåg; bakom den akademiska framställningen står två förespråkare för den nyliberala nattväktarstaten. Minns jag rätt var den där Timbromannen ute i ett liknande ärende förra året, den gången var det kommunernas satsningar på kultur och fritid som stod i skottgluggen. Samma populistiska upplägg då som nu; vad är en gitarrpedagog jämfört med en sjuksköterska?

När Fredrik Reinfeldt pratar om välfärden gör han det med lilla tillägget ”kärna” – det är välfärdens kärna som ska skyddas. Till skillnad mot statsministerns subtila språkbruk är artikelförfattarna på DN debatt mer rak a på sak: sätt stopp för landstingens slöseri på sådant som faller utanför huvuduppdraget. Riksdagen borde företa en kritisk granskning hur landstingen använder sina statsbidrag.

Inför valet avkrävs politikerna en mängd besked. En fråga till statsminister Reinfeldt: Vad är det som inte ryms i begreppet välfärdens kärna? Är det musikskolan, underhållet av fotbollsplanerna, stipendierna till de fria kulturarbetarna?