Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annan krispolitik

Annons

Innan den andra krisvågen rullade in över Semestersverige var huvudnumret inför 2012 års budget sänkt restaurangmoms. Ett förslag regeringen kunde kosta på sig i ett läge när kurvorna pekade uppåt: i juli talade finansministerns prognoser alltjämt om en tillväxt på 3,3 procent för nästa år. Billigare fläskkotletter och så blir centerpartisterna nöjda. Social-demokraternas Håkan Juholt har skojat om att högern tydligen vill att vi ska äta oss ur krisen. Och visst känns det som ett skämt, att i ett läge när finansmarknaderna åter drabbats av stora skälvan bränna av det ekonomiska krutet på billigare krognotor.

Men det räcker inte med att driva med regeringens torftiga idéer, oppositionen måste nu visa på ett bättre sätt att använda statens medel. Satsa på socialpolitiken. Investera i de grupper som i dag står längst ifrån gemenskapen. Grupper som skulle drabbas hårdast i ett skarpt krisläge – men som också är mest benägna att spendera sina pengar. Tjänstemännen som äter ute fem dagar i veckan behöver inte få sina luncher rabatterade med statliga insatser. De kommer att äta ute ändå.

Den som däremot lever på a-kassa, sjuk- eller socialbidrag och knappt har råd med det mest grundläggande, skulle med stor sannolikhet snabbt sätta sprätt på nya tillskott. Kanske ett par nya glasögon, vinterkläder till barnen eller annat som fattas i hushållet. Och nej, höjt socialbidrag minskar inte drivkraften till eget arbete; en arbetslös socialbidragstagare som får jobb som vaktmästare skulle över en natt öka sin inkomst med 100 procent. Det är borgerlig demagogi att anständiga trygghetssystem skulle få människor att välja bidrag före jobb

Detta är idéer som går på tvärs med utvecklingen på många andra håll i Europa. I Storbritannien och Grekland är socialpolitiken under avveckling. Men så befinner sig Sverige i en sådan fördelaktig position att vi kan möta krisen med stimulansåtgärder.

Sett från ett högerperspektiv och med de senaste fyra årens skattesänkarpolitik i backspegeln framstår visserligen sänkt restaurangmoms som en logisk fortsättning: mer till dem som har mest och behöver det minst. Och det är förstås så det kommer att bli. Anders Borg lär inte föreslå höjda bostads- och socialbidrag när han om några veckor presenterar höstbudgeten. Och trots det senaste halvårets intensiva debatt om barnfattigdom tycks inte heller en höjning av flerbarnstillägget vara aktuellt.

Nej, det mesta tyder på att vi kommer få se en repris av högerns misslyckade krishantering. Att det betyder billigare fläskkotletter är en i sammanhanget klen tröst.

Annons