Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annan bild av ”kungen”

/

Annons

Maths O Sundqvist hör onekligen till de jämtar som fått mest utrymme i svenska medier de senaste åren. Vi har gång på gång kunnat läsa om de stora affärerna, projekten och var på Sveriges rikaste-lista han legat vid aktuell tidpunkt. Även privatpersonen Maths har då och då skymtats i olika reportage. Skildringarna har säkert lett till att många skaffat en egen uppfattning om den före detta miljardären. I reportageboken ”Kungen av Jämtland” söker Jens Ganman ge en annan bild än den gängse.

”Kungen av Jämtland” är med andra ord inte en biografi. Maths O Sundqvists uppväxt och familjeförhållanden nämns endast sparsamt i boken. Reportaget handlar i stället om hans roll som affärsman och makthavare. Företagen, projekten och visionerna skildras men också Maths O Sundqvists excentriska ådra, hans extravaganta utsvävningar och många gånger speciella ledarstil.

Projektet Björntanden utgör ett kapitel i boken, köpet av Stadsdel norr ett annat. Övertagandet av Länstidningen ges förstås plats såväl som turerna kring dess förre ledarskribent Peter Swedenmark. Naturligtvis skildras även de händelser som så småningom leder till att Maths O Sundqvist förlorar sitt företagsimperium.

Boken är i många stycken välskriven och Jens Ganman har utan tvivel lagt ner en hel del arbete på att gräva i historien. Ändå haltar reportaget på några avgörande punkter. Författaren har till exempel stora problem med att få tag på autentiska uppgifter om huvudpersonen. Han lyckas inte få någon intervju med Maths O Sundqvist. Inte heller finansmannens närmaste medarbetare, Helen Olausson, vill träda fram i boken.

Faktum är att flera viktiga nyckelpersoner avböjer medverkan. Och bland de som ställer upp väljer många att uttala sig anonymt. Som läsare reflekterar jag förstås över vilken trovärdighet som kan tillskrivas skildringen med de förutsättningarna.

Författaren skriver i förordet (som för att gardera sig lite), ”det här är en version av det som hänt”. Trist är det i alla fall att Maths egen utsaga inte finns med i boken.

Må hända partsinlagor, boken ger ändå läsaren möjlighet att betrakta Maths O ur en relativt okänd vinkel. Oaktat vilken uppfattning man har om huvudpersonen så tvingas man under läsningen ompröva och ifrågasätta, såväl författarens porträtt som den egna bilden.

Jag noterar, under det jag läser ”Kungen av Jämtland” att Ganman gärna lägger egna värderingar i de uppgifter och påståenden han skildrar. Visst, den här typen av dokumentära berättelser kräver ett visst mått av analys från författaren. Samtidigt kan värderingar ge en smak av subjektivitet. I det här fallet smakar det inte så bra och personligen hade jag gärna sett att läsaren fått ett ökat ansvar att reflektera och värdera.

Ytterligare ett problem med boken är att det förekommer uppgifter som sannolikt inte stämmer med verkligheten. Med viss inblick i ett av Maths tidigare företag kan jag konstatera att Ganman missuppfattat delar av skeendet. Vissa felaktiga uppgifter är triviala, andra mer vitala. Det förtar inte nöjet i läsningen men väcker ändå känsla av osäkerhet. Hur tillförlitliga är uppgifterna i andra delar av boken?

”Kungen av Jämtland” är kanske inte en berättelse nära sanningen. Samtidigt är den förmodligen inte mindre sann än andra beskrivningar av Maths O Sundqvist. Om syftet varit att ge en annan bild än den gängse så får man ändå säga att Ganman lyckats.

Mer läsning

Annons