Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En alternativ adventskalender

/
  • Under hela advent kan man följa tomten Vrese i Ulf Starks och Eva Erikssons stämningsfulla bilderbok. Illustration: Eva Eriksson

Annons

Hur fort går det inte att öppna luckan i adventskalendern och hur snabbt smälter den godis som kanske fanns där? Något längre, kanske hela livet, bevaras minnet av en daglig lässtund i advent. Den tomte Ulf Stark skriver om och Eva Eriksson ritar är av typen liten, ilsken gårdstomte långt ifrån varuhusets maskerade paketmonster.

Vrese är så liten att han slinker in genom kattluckan. Sorgligt nog är gården han vaktar öde nu, huset är tomt men Vrese julstädar och tänder det första ljuset.

Den 2 december läser tomten högt ur boken Till ensamhetens lov för den sömniga humlan. Då börjar humlan snarka och drömma om sommaren. Den 3 december blir tomten riktigt förbannad på vinden som tagit hans vantar som hängde på tork. Han sparkar på det vitsiga plakatet "Tomten till salu" och funderar på att själv ta ner skylten och sluta vara tomte. Hur ska det här gå, tänker man och läser vidare.

Den 4 december flyttas fokus från den tjurige Vrese till kaninernas håla i den Stora Skogen och där händer spännande saker. Kaninmamman och moster Inka kokar och syltar alltmedan pappan och farfar sysslar med att tänka och dikta, kan Ulf Stark mena något särskilt med det? Barnen yr omkring och leker Inte nudda mark. Under tiden får Vrese besök av en luciaängel med budskapet att han ska få, inte ett, utan två barn!

Jag berättar inte mer nu utan säger bara läs boken för barnen och njut av humorn, nostalgin, de mjuka, stämningsfulla bilderna av vinter, kaniner och julens glada budskap.

Mer läsning

Annons