Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En alldeles nödvändig pudel

Sveriges justitieminister Beatrice Ask (M) tog i går tillbaka ett tidigare yttrande på ett sätt som brukar kallas att göra en pudel. På ett seminarium i förra veckan om prostitution bland ungdomar, undslapp hon sig tanken på ett skamstraff för sexköpare. Den som misstänks skulle få ett kuvert hemskickat i en speciell färg. På så vis skulle de få skämmas lite extra inte bara inför brevbäraren utan också inför familjen.

Den som till äventyrs tycker att det låter klokt bör betänka att anklagelser ibland visar sig felaktiga. Syftet med straff är visserligen inte bara att förhindra brott, utan också att avskräcka andra från brott. Samtidigt ska straffet inte försvåra en återanpassning till samhället.

Få anser att forna tiders skampåle på torget är något att återgå till. Glädjande nog har det visat sig vara en syn som finns även på borgerligt håll.

Det är faktiskt mycket sällsynt att i dagens borgerliga press läsa kritiska ledare om regeringen Reinfeldt. Men i detta fall har kritiken varit stark. Ask gick över den gräns där misstaget blev ren dumhet. Då blir det svårare att göra en pudel.

När socialdemokraten Jan O Karlsson efter Irakkriget 2003 kallade George W Bush för ”den där jävla Texasgubben”, så räckte det att erkänna att uttrycket inte var klokt ur diplomatisk synpunkt. För det var det inte. I sak hade han däremot fattat sammanhanget. Men Ask tvingas nu erkänna att hon inte begripit själva grunderna för sitt eget fögderi.

Nu säger hon dock att först den som är dömd ska betraktas som skyldig, och att den som sonat sitt brott är fri. Socialdemokraten Thomas Bodström har rätt i att oppositionen nog tjänar mest på att hon sitter kvar.