Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Allan för 2000-talet

Om Inger som spikar spik, Stellan som nystar garn och Sixten som träffas av blixten.

Under Krokoms kulturvecka har Jämtlands kulturkompani premiär för "Du stackars barn" – en uppdaterad version av Allan Edwalls "Stackars ramsor".

Nej. Barnen i provpubliken som kommit till Jämtlands kulturkompanis nya hemvist, Exercishallen norr, känner inte till Allan Edwall. 

– Men om jag säger så här då, Emil i Lönnebergas pappa? Skalle-Per i "Ronja Rövardotter"? säger producenten Kristina Ernehed.

Ett bekant sus, jodå, honom känner de till. Däremot kanske inte Allan Edwalls "Stackars ramsor" som sändes på tv under 80-talet. Allan iklädd vit stickad polotröja, ett uppvikt byxben och med flurigt hår slår fingertopparna mot varandra och sjunger underfundiga ramsor till Cecilia Torudds stillbildsteckningar:

"Jag vill för er berätta, om huru det kan gå, när barnen vill berätta, men det blir fel ändå ..." Melodin är lika självklar för mig som det tidiga 80-talets barnprogramstider: halvfem och halvsex. Punkt.

Håkan Borgsten, Martin Johansson, Sabina Wärme och Amanda Lindgren är uniformt klädda i lika fluriga peruker och lika delvis uppvikta byxben som Allan själv. Ur en tunna plockar de upp de stackars barnen i form av ett troll med regnbågsfärgat hår, en My little pony, en Barbie. Varje ramsa har sitt eget sound: det är stämsång, dansbandet Edwallz, hiphop-gung eller tango. 

– Varför har ni peruk? undrar ett barn.

– Det är så att vi alla ska se ut lite som Allan, säger Sabina Wärme som tillsammans med musikerkollegan Amanda Lindgren står för merparten av musiken med en stor bredd av instrument och ljud.

– Vi vill jobba med de lokala berättelserna, säger Martin Johansson.

De hade börjat jobba med Allan Edwalls finurliga ramsor och när Mats Hurtig hörde av sig föll bitarna på plats. Han undrade om Jämtlands kulturkompani kunde hålla i debatter under Krokoms kulturvecka i oktober, de tackade ja, men sa att de ville göra en barnföreställning också. 

– Han sa ja, säger Martin Johansson och tillägger att de även fått ekonomiskt stöd från Estrad Norr. 

Ambitionen är att göra Allan Edwall på ett modernt sätt.

– Vi har ett queerperspektiv, här är det killarna som leker med dockor och tjejerna som spelar musik, säger Martin Johansson. 

Både Martin Johansson och Håkan Borgsten minns tv-versionen med värme. 

– Jag minns det som något väldigt roligt, säger Martin Johansson.

– Annars hatade jag stillbildsprylen. Även fast det här också var stillbilder så var det fartigt, säger Håkan Borgsten.

Sabina Wärme och Amanda Lindgren drar vidare på andra uppdrag. Nästa gång de fyra ses är det premiär i Föllinge.