Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En äkta Kristina

/
  • 32-åriga Kristina Westin är född och uppvuxen i Östersund, men bor numera på Kungsholmen.”Det är klart att man sitter och längtar hem ibland. Det är mycket stök och bök i Stockholm”, säger hon. Foto: Pressbild

Som tonåring vann Kristina Westin flera talangtävlingar i hemstaden Östersund. Nu kommer hennes debutskiva ”A better life” som doftar Nashville lång väg.

Annons

Kristina Westin är 32 år, uppvuxen på Frösön och skriver all musik själv. Precis som den jämtländska artisten Annika Norlin. Men där slutar likheterna. I ett vägskäl i livet tog Kristina vägen mot Nashville och countrypopen. Hennes särpräglade, lite nasala, röst och genuina musik har beskrivits som en blandning mellan Norah Jones och Dolly Parton.

– Jag får ofta höra att min musik inte låter svensk. Ibland blir jag lite orolig för att den inte är tillräckligt kommersiellt gångbar i Sverige, säger Kristina.

– I dag finns det ett väldigt typiskt svenskt uttryck där till exempel Annika Norlin och Anna Ternheim befinner sig. Jag tycker att det är fantastiskt bra, men det är inte jag.

Skivan ”A better life” projicierar inte bara var Kristina befinner sig rent musikaliskt i dag. Plattan speglar även den livsfas hon befinner sig i just nu.

– Titeln står för att jag blivit stor, att jag vuxit upp och hittat en trygghet . Som tonåring hade man det ofta svårt med sig själv och var hela tiden ängslig för vad alla andra tyckte. Jag är inte lika osäker längre.

Direkt efter gymnasiet, Kristina gick estetlinjen på Palmcrantzskolan, gick flyttlasset till Eskilstuna. Där fortsatte hon musikstudierna och blev som sångerska i bandet The Valets snart välkänd i stadens musikliv. Gruppen, som stod för lugn, melankolisk pop, spelade in en demo som blev klar 1998, samma år som Eskilstuna blev årets popstad.

The Valets hördes mycket i etern och blev snabbt ett namn att räkna med på livescenerna. Hela tiden var de nära att bli signade av ett skivbolag, men stupade varje gång på mållinjen.

– Men i dag är jag glad över att vi inte fick något kontrakt. Jag var inte mogen, det skulle inte ha varit den äkta Kristina. Det var mer image. Man skulle se ut på ett visst sätt och bete sig på ett visst sätt på scenen.

Arbetet med skivan har tagit tid. Kristina och många av de andra som medverkar på plattan har heltidsarbeten vid sidan av musiken och ofta är det svårt att få tiden att räcka till. Kristina har själv skrivit alla låtarna utom två. ”A better life” och ”Flowers” har hon och musikern Niklas Carlsson, som även är medproducent till skivan, skapat tillsammans.

– Musiken bara kommer. Den biten känns ganska enkel för mig. Då är texterna svårare. Till att börja med sjunger jag låtsastexter på svengelska till melodierna.

En av Kristinas största drömmar är att åka till Nashville och göra musik. Hon säger skämtsamt att hon väl får hänga på Jill Johnson dit någon gång. Men först kanske hon får packa väskan och resa mot nordligare breddgrader. Kristina tycker att det är hög tid för en spelning i sin före detta hemstad Östersund.

– Jag har spelat jättemycket i Stockholm, Men nu känner jag att jag vill ut i landet och då framförallt till Norrland.

Fotnot: ”A better life” släpps den 13 februari.

Annons