Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 56-åring som inte slutat växa

EU är en unik 56-åring som har växt och växt och ändrat namn flera gånger. Men medan unga och gamla länder knackar på och vill in har unionen svårt att tjusa medborgarna.

Annons

Det som 1952 bildades av sex länder (Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Belgien och Luxemburg) som Kol- och stålunionen har i dag förvandlats till den 27 medlemsländer stora Europeiska unionen med sammanlagt en halv miljard invånare.

Dess lagstiftningsmakt ökar och griper in i allt fler områden av vardagen i Luleå, London och Limassol.

Uppskattningar som gjorts säger att allt från 60 till 85 procent av de lagar som skrivs i medlemsländerna har sitt ursprung i eller styrs av vad som beslutas i Bryssel och Strasbourg.

EU är en politisk skapelse utan motsvarighet i världen, både vad gäller utseende och hur mycket makt som medlemsländerna har gått med på att lämna över.

Konstruktionen är ofta svår för politiker att förklara för väljare, som är vana vid att tillsätta och avsätta regeringar i de egna länderna. Den koppling finns inte, åtminstone inte direkt, i valet till EU-parlamentet.

Unionens makt ökar ytterligare om väljarna på Irland i höst röstar ja när de för andra gången ska säga sitt om Lissabonfördraget, som ska ge EU både heltidsordförande och utrikesminister. De övriga 26 medlemsländerna har i princip givit klartecken för fördraget redan.

Fördraget innebär att EU-parlamentet får ännu mer att säga till om.

Sedan 1995, då Sverige gick med, har 15 nya länder blivit medlemmar. Och flera köar för att bli det.

Kroatien är nästan färdigt med sina förhandlingar, Turkiet förhandlar sedan några år och den före detta jugoslaviska republiken Makedonien kan snart få göra det. Skulle läget på Island svänga snabbt kanske islänningarna hinner före alla andra.

På senare år har den roll som EU:s domstol och dess beslut spelar för unionens utveckling börjat debatteras mer och mer.

Domstolen tolkar de ofta inte helt glasklara lagar som kommissionen föreslagit och som parlamentet och medlemsländernas EU-organ ministerrådet sedan förhandlat fram beslut om.

Domen 2007 i målet om Byggnads blockad av lettiska Lavals skolbygge i Vaxholm skakade exempelvis Sverige, LO och stora delar av fackföreningsrörelsen i Europa.

Mer läsning

Annons