Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emy Örlander

/

Annons

Pilgrimstad

Vår mamma somnade stilla på nyårsaftonen 2008. Hon föddes 1926 och var tredje barnet i en syskonskara av fyra. Föräldrarna John och Gerda Reinklou drev ett jordbruk i Tullus. Mamma berättade gärna om åren på fäbodvallen i Åkersjön där hon var den sista fäbodstintan 19391940.

Efter folkskola och läroverk i Östersund studerade hon till folkskollärare på seminariet i Umeå. I början av 1950-talet fick hon sin första fasta lärartjänst i Revsund. Sedan gick flyttlasset till Pilgrimstad där hon med maken Gunnar byggde upp det gemensamma hemmet och den plats hon blev trogen ända till sin död.

Mer än 30 årskullar barn i Revsund och Pilgrimstad har haft ”fröken Emy” i skolan och hon har således fostrat en hel generation av ”Pilisbor”.

Emy fick tre barn: Jan, Göran och Elisabeth. Familjen och hemmet var henne mycket kärt. Det var mamma som gjorde att vårt hem blev levande och att trädgården grönskade. En svår motgång for familjen blev sonen Jans hjärntumör och alltför tidiga bortgång. ”Den svartaste dagen i mitt liv” skrev hon i dagboken.

Mamma var en mycket engagerad och modern kvinna. Förtroendeuppdragen var många inom skolan, många föreningar, och politiska uppdrag hade hon bland annat i kyrkan. Speciellt värnade hon om Rädda Barnens verksamhet. Det var uppdrag som hon tog sig an med stor entusiasm - aldrig hörde vi att det skulle vara besvärligt!

Att vara ute i naturen var viktigt för Emy vare sig det handlade om att plocka bär eller att åka skidor. Hon gillade även att resa, några speciellt uppskattade resor gjordes till Jemen för Rädda Barnens räkning och till British Columbia i Canada for att hälsa på sin bror. Hon hade nästan alltid något handarbete på gång. Otaliga är de alster som hon gjort till olika välgörande ändamål! Barnbarnen älskade att komma till farmor/mormor - vem kunde leka och klä ut sig som hon?

Trots de senaste årens ohälsa kunde hon bo kvar i hemmet.

Vi minns vår mamma med glädje.

Mer läsning

Annons