Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emmeli spelar flöjt för Victoria och Daniel

Emmeli Nilsson har kvalificerat sig för Landslaget i blåsmusik. Nästa lördag spelar hon bröllopsmusik för Victoria och Daniel.

Hon har flyt just nu, 21-åriga flöjtisten Emmeli från Namn, Marieby. Hon fick nyligen veta att hon kommit in på Musikhögskolan i Piteå. Dessutom har hon blivit antagen till Landslaget i blåsmusik, Riksförbundet Unga Musikanters blåsarsymfoniker.

Det innebär att hon tillsammans med ett 60-tal andra unga blåsare från hela landet kommer att få delta i en orkestervecka i Umeå i augusti och sedan göra en turné längs Norrlandskusten. Men inte nog med det. Som grädde på moset samlas orkestern redan nästa lördag för att spela för brudparet Victoria och Daniel.

– Vi är den enda orkester utan försvarsanknytning som får spela längs kortegevägen på bröllopsdagen. Vi kommer att stå längs Strandvägen i höjd med hotell Diplomat och spela totalt 17 stycken, berättar Emmeli.

Många av styckena är marscher, men det blir också Abbalåtar och svensk folkmusik. Flera av dem har hon inte fått noter på än, och någon repetition tillsammans med de andra i orkestern blir det inte förrän på bröllopsdagens morgon. Men det ska nog gå bra, tror Emmeli som spelat flöjt sedan hon började mellanstadiet.

– Kulturskolan gav mig grunden, säger hon.

Dans har varit hennes andra stora intresse och i gymnasiet gick hon det estetiska programmet med dansinriktning.

– Men sedan kände jag att jag ville ge musiken en chans och sökte till Framnäs folkhögskola.

Efter två år på folkhögskolan är hon nu säker på att det är musiker och flöjtpedagog hon vill bli och hon kom in på musikhögskolan på första försöket.

– En vecka före det provet var det audition för Landslaget i blåsmusik. Jag gick dit mest som en kul grej, tog det som ett genrep inför nästa prov, berättar hon.

Den avslappnade inställningen bidrog säkert till ett lyckat framträdande, och Emmeli blev antagen som flöjtist i Landslaget i blåsmusik.

– Det känns stort. Och att få spela på bröllopet är förstås en extra bonus.

– Jag hade nog inte förstått förut hur stort det är. Det känns helt skruvat när man ser hur allt är planerat in i minsta detalj. Men det kommer att bli jättehäftigt!