Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emmas familj vill få MC-föraren dömd för dråp

Åklagare Mikael Bäckström vill få den 21-årige motorcykelföraren dömd för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Avlidna Emma Karlssons familj vill gå ett steg längre.

– Vi yrkar på att han ska fällas för dråp, säger Malin Dromberg, målsägarbiträde för familjen.

På torsdagen kom så den stora åtalspunkten i rättegången i Östersunds tingsrätt mot den 21-åring som misstänks för att via grov oaktsamhet på sin motorcrosscykel ha orsakat 11-åriga Emma Karlssons död.

Tidigare rättegångsdagar mot 21-åringen har handlat om diverse småbrott som slangning av bensin, inbrott och häleri. Där har 21-åringens advokat Joakim A. Nyman med viss framgång hittat luckor i åklagarens bevisning. Ofta har vittnen haft svårt att komma ihåg de olika brotten som skedde för flera år sedan.

När dödsolyckan togs upp var anhöriga och vänner till den avlidna Emma Karlsson på plats. Bredvid åklagare Mikael Bäckström satte sig föräldrarna till Emma Karlsson tillsammans med sitt målsägandebiträde Malin Dromberg.

Åklagare Mikael Bäckström inledde med att argumentera för att 21-åringen ska fällas för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Som bevis har han bland annat vittnesmål från de tre övriga flickorna som var med när Emma Karlsson blev påkörd.

– Jag vill att tingsrätten prövar om 21-åringen gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, säger han.

Något som kan leda till ett kortare fängelsestraff.

Ett par av flickorna som var med i olyckan var på plats i rättegången.

– Det är klart att det är jobbigt att vara här i dag. Det rivs upp igen, säger en av flickorna.

Målsägarbiträdet Malin Dromberg som representerar Emma Karlssons familj vill skärpa straffet. Hon anser att 21-åringen visat uppenbar likgiltighet för Emma Karlssons liv när han körde på henne.

För den misstänkte 21-åringen har det stor betydelse om han i stället skulle fällas för dråp. Straffsatsen för dråp är minst sex år och max tio år.

– I det här fallet så är det nog aktuellt med något lägre ner på den skalan, säger Malin Dromberg.

– Bland annat med tanke på hans låga ålder vid olyckstillfället.

Både Emma Karlssons mamma och pappa vittnade om saknanden efter sin dotter och hur det påverkat dem.

– Man sover dåligt. Man vaknar mitt i natten. Tankarna upptas hela tiden av det här, säger mamman Ulrika Hansback som också vittnade om hur dottern varit rädd för 21-åringen.

– Emma har flera gånger den sommaren ringt hem och varit rädd (för 21-åringen). Rädd för att han kör efter. Men man tror ju inte att något sånt här ska hända.

På fredagen fortsätter rättegången med förhör med 21-åringen.