Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Arnesson: "Det känns väldigt viktigt att nattvandringen fortsätter"

Engagemanget för att nattvandra på Östersunds gator har varit stort i helgen. Organisationen "Hej Främling" ställde upp med en stor grupp.
– Vi kommer göra vårt bästa för att kunna vara ute på gatorna och fortsätta det här otroligt viktiga arbetet som nattvandrarna gör, säger Emma Arnesson, verksamhetschef.

Till lördagens nattvandring anslöt sig en grupp på 22 personer från integrationsprojektet "Hej Främling" till de redan befintliga nattvandrarna.

– Vi hade egentligen inte tänkt vara med, men valde att prioritera nattvandringen i går på grund av de överfall och det som har inträffat i Östersund på senare tid. Då kändes det angeläget att vara med och göra det vi kan för att skapa ett tryggare samhälle, säger Emma Arnesson.

Hon beskriver nattvandringen som en fantastisk upplevelse, och gläds åt det engagemang som hennes vänner från "Hej Främling" visade, och den respons som de mötte under nattvandringen.

– Vi var uppdelade i grupper om tre-fyra personer. Min grupps upplevelse var att det var väldigt lugnt och sansat. Det var ganska mycket folk ute och absolut en del fylla. Men vi stötte inte på någon typ av bråk eller liknande under kvällen som vi var ute. Snarare möttes vi av glada hejarop och kramar, säger Emma Arnesson.

På många sidor och grupper på sociala medier finns det människor som skyller det som har hänt på sistone enbart på asylsökande. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att utifrån det som händer i Östersund för tillfället är det vittnesuppgifter som har talat om att det är människor med utländsk bakgrund, som pratar svenska med brytning. Det är helt upp till polisens arbete att ta redan på vem som verkligen är förövare. Det är så klart att oavsett vilket ursprung eller var personen kommer ifrån handlar det om att man ska följa svensk lag. Det är inget som jag tycker att någon ska ställa sig främmande inför. Vi från "Hej Främling" stöttar inte någon typ av våld utan jobbar förebyggande för att skapa relationer och en plattform där man har förståelse för det svenska samhället. Jag tycker förstås att det vore oerhört olyckligt om det vore så att asylsökande har utfört övergrepp. Men det är polisens uppdrag att ta reda på hur det ligger till.

Trots stor uppslutning från nattvandrare och poliser inträffade ändå en incident där en kvinna blev antastad. Även Emma Arnesson och hennes vänner passerade platsen där det hände.

– En spontan reflektion är att det känns väldigt viktigt att nattvandringen fortsätter. Vi patrullerade Prästgatan oerhört hårt. Därför känns det oerhört tråkigt att det ska kunna bli en incident, trots alla insatser som är, säger Emma Arnesson.

Läs även: "Framåt våren kommer det bli ganska stökigt - den känslan finns"

Ytterligare en kvinna överfallen – tre män drog i hennes kläder

Efter övergreppen – restaurang skaffar överfallslarm till personalen

"Vi finns till för ungdomarna"

Årets medmänniskor är ödmjuka över stödet – och vill inspirera andra

Här finns alla LT:s artiklar om överfallen i Östersund