Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emilsson starkast i långa loppet

Offerdalingen Håkan Emilsson överraskade sig själv när han drog längsta strået i Jämtkraft Ski Marathon

– Ganska oväntat. Jag trodde inte att jag skulle rå på Anton på slutet, sa Emilsson.

Emilsson var en i kvartetten Jesper Modin, Piteå, och Åsarna duon Arvid Forss och Anton Karlsson som kom att göra upp om segern på de sista kilometrarna.

– Planen var att försöka hänga med så länge som möjligt. Det kändes rimligt eftersom de allra starkaste namnen inte fanns på startlinjen, sa Håkan som satte in den avgörande stöten efter stigningen på A4:s elljusspår.

– Tempot höjdes mer och mer och jag försökte bara maxa för att få en lucka. Och det höll ju, konstaterade en glad och lite överraskad långloppssegrare.

– Det har känts väldigt bra på längre distanser den senaste tiden, men det är väl inte det som jag har fokus på direkt. Samtidigt är det naturligtvis kul när det går bra oavsett vad det är för distans.

Bakom tvåa Anton Karlsson och trean Arvid Forss bröt Jesper Modin mållinjen som fjärde man.

Det här var Piteå-åkaren och före detta landslagsmannens tredje tävlingslopp för säsongen.

– Det är så otroligt kul att vara tillbaka, sa Jesper som också hunnit med ett lopp i Skandinaviska Cupen och sprint på SM.

Fjolårssäsongen grusades helt och Jespers träningsdos stannade vid tre träningspass på ett halvår.

– Jag blev väldigt bra på att ligga i soffan kan man säga. Naturligtvis jättetrist och en riktigt tung period.

Man misstänkte twar.

Men det fick han aldrig svart-på-vitt på.

– Man kan inte utesluta det. Men själv tror jag på överansträngning och att jag helt enkelt var för överambitiös, tränade för hårt och för mycket. Det går ett tag, men till slut kommer man till den en nivå där man går rätt in i väggen.

Innan säsongens trippel var Modins senaste framträdande i tävlingsdräkt daterad till säsongsupptakten i Bruksvallarna 2011.

– Det är så länge sedan att man knappt kommer ihåg hur man gör, skrattade Jesper som skyndar långsamt med sin comeback.

– Det tar tid att bygga upp sig och man måste vara lite försiktig och lyssna på kroppen. I dagsläget tränar jag bara tio timmar i veckan och plussar på med lite tävlingar.

2010 var han en i den svenska OS-truppen i Vancouver och Sotji fanns naturligtvis också med i Modins kalkyl.

– Visst var det målet för det är bara skithäftigt att vara med på ett OS. Men det kommer fler OS, avrundade en optimistisk Modin.

I D21 var OS-sidsteppade Sofia Bleckur, Mora, helt överlägsen över de 42 kilometrarna. Efter att ha haft sällskap med Maria Rydqvist, Älvdalen, på det första varvet så skruvade Bleckur upp tempot in mot varvningen och kunde gå ut på andra varvet med dryga två minuters försprång till slutliga tvåan Rydqvist.

Ett avstånd som växte med ytterligare 50 sekunder in i mål. Trea och bäste länsåkare blev Frida Hallquist, Åsarna.

Eliten i all sin ära.

Men först och främst var det extra glädjande för tävlingsledningen att motionärerna slöt upp i så stora skaror.

– Nära 400 åkare är en utmärkt siffra och vi straffar därmed fjolårets 380, konstaterade tävlingsledaren Tommie Jirhed.

– Vi var ju tvungna att göra en annorlunda bansträckning på grund av snöbristen och stormen Ivars härjningar. Till nästa år kommer bansträckning garanterat att bli annorlunda.

Jämtkraft Ski Marathon var den andra deltävlingen av fem i den för året nystartade Jemtland Ski Tour där Tåsjödalen Classic Ski inledde och ICA-loppet, Haldo Hanssons Minne och Flyktingloppet återstår.